Eckes hem får liv igen

Varje sommar lever Ecke Hedbergs konstnärshem upp på nytt. Här är han porträtterad av Wilhelm Smith. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Häggdoftande vindar har återigen blåst upp dörrarna på Tallbo. Nya konstverk har hittat sina platser bland Ecke Hedbergs många minnen. Sommaren har intagit konstnärshemmet i Kungsfors.

Som traditionen bjuder blir det tre utställningsperioder i sommar. Konstärerna Berit Nåsell och Bessie Dammert-Wilcke med i den första, som invigdes i lördags.

De är nöjda med sina utställningar.

– Det känns väldigt bra, och det är jättetrevligt att komma hit. Jag får till och med stanna några dagar, säger Berit.

– Ja. Det är alltid lite jobbigt att visa och ställa ut. Man visar ju liksom sig själv, här är jag, säger Bessie.

– Men det är så roligt att göra och hänga utställningen. Då ser man helheten på ett sätt som man inte gör annars.

Berits målningar fyller det ljusa Galleri loftet med sprakande färg. Bessies grafik ber om lugn koncentration och eftertanke nere i Timmerstugan.

Narek Aghajanyan visar måleri i Galleri uthuset.

Inne i huvudbyggnaden visas Länsmuseet Gävleborgs en utställning om hemslöjdad textil från mitten av 1900-talet.

Broderierna och mattorna kommer från Gästrikland och kombineras med lokala berättelser om allt från slöjdare till fabriksbeställningar.

– Länsmuseet väljer ofta att visa måleri, men de bestämmer helt själva vad de ska visa och plockar ur magasinet, säger Gunnar Grünbaum som är ordförande i stiftelsen Ecke Hedbergs konstnärshem Tallbo.

Till Tallbo kommer mellan 1 500 och 1 800 besökare varje sommar. De flesta är äldre damer, berättar Gunnar. Ytterligare en viktig sommartradition är skolelevernas utställning, i Åstugan nere vid vattnet. Där visar Prosperitasskolan landskapsmåleri, kinesiskt måleri och kalligrafi, och annat från bildlektionerna.

Den första utställningsperioder pågår till 12 juni. Sedan kommer nya utställare.

Och så fylls sommaren på Tallbo av musik och underhållning.