Miljoner till sommarkul

Med pengarna kommer fler barn att kunna vara med på sommaraktiviteter. Foto: Getty Images/moodboard RF
Textstorlek:

Över fyra miljoner kronor ska göra sommarlovet extra roligt för ungarna i Gävle, Ockelbo och Sandviken. Hofors kommun har missat att ansöka om pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

2 829 822 kronor till Gävle. 177 552 kronor till Ockelbo. 1 061 183 kronor till Sandviken.

Det får kommunerna ur potten på cirka 199 miljoner kronor, som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) räknar med att fördela i år.

Pengarna är till för att kommuner ska kunna ordna aktiviteter på sommarlovet för barn i åldrarna 6–15 år. Aktiviteterna ska vara kostnadsfria och locka både flickor och pojkar.

Bidragen är en satsning från regeringen med målet att främja barns utveckling, och att barn med olika sociala bakgrunder ska få tillfälle att träffas och umgås.

Fram till 2019 ska 200 miljoner kronor per år satsas på sommarlovsaktiviteter.

Hur bidraget fördelas styrs av hur många barn i respektive kommun som bor i hushåll med försörjningsstöd.

Det är alltså förutbestämt hur mycket pengar varje kommun i landet kan ansöka om.

Hofors kommun hade kunnat söka och få 316 566 kronor till sommarlovsaktiviteter, men har enligt uppgifter till Hoforsbloggen missat att bidraget finns.

Det är de långt ifrån ensamma om. Av landets 290 kommuner har 165 fått bidraget. 27 ansökningar handläggs. Det är alltså 98 kommuner som inte har ansökt om sommarlovspengarna.

Chansen finns emellertid fortfarande. MUCF skriver på sin hemsida att sista dagen för att ansöka om pengar är 1 juli 2016.

– Det stöd vi kan ge är en möjlighet för kommunerna att ordna bra aktiviteter och att utöka sin verksamhet jämfört med tidigare år. Jag hoppas nu att alla kommuner i landet ansöker om detta stöd.

Det säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

– Allt för många barn kommer tillbaka till skolan när höstterminen startar och har inget att berätta från sommaren. Det skapar ett utanförskap.