Ny kultur till kvarnen

Textstorlek:

BERG-TORSÅKER I sommar blir det nystart för kaféet i Bergs kvarn.
Med stöd av den nybildade föreningen Kvarnens vänner ska den gamla kvarnen fyllas med lokal kultur.

I ungefär 15 år har det varit sommarkafé i en av de gamla kvarnarna intill Hoån i Berg i Torsåker.

Det var det första Annie Boström och hennes familj fick höra när de flyttade in i gården för lite drygt ett år sedan.

– Folk frågade om vi skulle ha kafé i kvarnen, så det vara bara att bestämma sig lite snabbt och sätta igång, skrattar hon och tycker att kaféet har varit ett bra sätt för inflyttarna att komma in i bygden.

Det blev en nystart för kaféet med öppet bara några dagar i veckan. Öppettiderna samordnades med loppisen tvärs över vägen.

Brödet kom från det lokala bageriet i Kungsgården och från en av damerna i byn som försåg Annie med hembakat.

– Man måste samarbeta på små orter. Händer det många grejer på en ort kan man dra publik åt varandra.

Förra året blev ett test och i år är hon bättre med i planeringen.

– Det kommer att bli kafé, men det kommer att bli en hel del annat också, säger hon.

Till vardags jobbar hon som verksamhetsutvecklare på Vuxenskolan på länsnivå.

Att familjen valde att flytta från Nyköping till Torsåker förra våren, hänger i viss mån ihop med Annies dröm om att ha en plats där människor kan samlas.

– Som en kursgård där man kan ha olika arrangemang. Ett ställe att vara på och må bra.

Nu har hon lokalen och har redan börjat samarbeta med andra för att fylla kvarnen med aktiviteter och kultur.

– Vi har bildat föreningen Kvarnens vänner som ska verka för ett mångsidigt kulturutbud utifrån lokala kulturaktörer.

Annie berättar att det gick snabbt att bilda föreningen som idag består av ett 20-tal medlemmar som på olika sätt är kulturutövare eller arrangörer.

Tanken är att föreningen ska sätta ihop ett program för kvarnen där de själva finns med i arrangemangen eller där de samarbetar med andra.

Det första arrangemanget hölls de i mitten på maj när Petra Haraldssons Trio spelade och Lena Holmstedt från Gammelstilla serverade mat.

– Det var ett test och nu vet vi att det funkar.

– Vi var drygt 30 personer i lokalen och fler än 50 kan vi inte vara på grund av brandskyddet.

– Det känns lagom och det ger utrymme för alla att verkligen uppleva och ta in ett evenemang.

– Nu ska vi sätta ihop ett program för hösten.

I samarbetet finns bland andra Christopher Andersson Bång från lokala kulturföreningen Bergkultur ska ett blandat program utformas.

Bergkultur har haft olika arrangemang i Torsåker och vill prova kvarnen som lokal.

– Det känns bra och roligt att kunna använda gamla kulturlokaler för arrangemang. Gamla byggnader behöver användas för att inte förfalla, menar Annie som långsiktigt ser framför sig hur hela byggnaden ska kunna utnyttjas.

Just nu består kaféet av ett större rum, men så småningom kan övervåningen göras i ordning.

– Där kan man göra en större scen. Man kan ha folkdans eller samlas för yoga, chi-gong eller något liknande.

Hon fortsätter med att nämna mässor, författaraftnar, kurser och utställningar och att det kan bli aktiviteter året runt.

Men först ska hon ta itu med sommarens kaféplaner. Köket ska ses över med avlopp och möjligheter att laga mat på plats.

– Det finns en massa regler för sånt så vi får väl börja där.

– Kanske kan det bli musikarrangemang i mindre skala när kaféet är öppet i sommar.