Rena sopor får nytt värde i Kungsgården

Madelene Carlsson med några av de prylar som Ria tog emot för återbruk. Det mesta kommer att säljas i organisationens second hand i gamla postterminalen i Gävle. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

OVANSJÖ – På bara några timmar har vi fått in saker som kan bli värda tusenlappar.
Det säger Madelene Carlsson från Ria som från och med nu har mottagning av återbruk på återvinningscentralen i Kungsgården.

– Folk anar inte vilket värde deras sopor har för oss, säger Madelene som på premiärdagen var på plats på återvinningscentralen.

Tillsammans med Oskar -Carlsson och Dennis Bergström bjöd hon på gofika och visade Ovansjöborna att de kan lämna hela och rena kläder och prylar till återbruk.

– Vi tar emot allt möjligt. -Möbler, kläder och pinaler. En bra blandning av grejer gör att vi får en bra blandning av kunder till butiken.  Som den här.

Hon visar en kasse med kak-burkar i plåt som skulle bli sopor.

– Vi kan få 30-40-50 kronor styck för dem. Det blir mycket pengar som vi kan lägga på våra olika verksamheter.

– Men vi vill inte ha pianon, fet-tvapparater och vitvaror. Sånt är osäljbart, flikar Oskar in.

– Det vi inte kan sälja i butiken går till bistånd. Bara 10 procent av prylarna vi får in slängs för att de inte kan säljas eller användas på något sätt, säger Madelene.

Återvinningscentralen i Kungsgården är den åttonde av Gästrike återvinnares 13 centraler som har mottagning för återbruk.

– Helst ska biståndsorganisationen ha lokal förankring för att slippa långa transporter och för att få ett lokalt engagemang, -säger Eva Johansson, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

I Järbo finns ett -samarbete med Erik Edin stiftelsen, i -Hamrånge och Hedesunda med ABF och Redo och i Ockelbo är det -Missionskyrkans second hand som sköter mottagningen av återbruket.

I Forsbacka samarbetar åter-vinnarna med Röda Korset.

I Sandviken och Gävle är flera organisationer med i samarbetet kring återbruket.

– I Hofors finns inget återbruk men kläder kan lämnas till -Myrorna.

För övriga återvinnings-centraler söks lokala lösningar. Nästa ort som får återbruk är Älvkarleby där en ny återvinningscentral invigs i södra industri-området i Skutskär i sommar.

– Målet är att ha återbruk på alla 13 återvinningscentraler.

– Sopor har blivit business och en handelsvara. Prylarna har ett -ekonomiskt värde samtidigt som de också kan få ett socialt värde och självklart ett miljömässigt värde.

I Kungsgården kommer Ria att ha personal på plats varje tisdag i sommar.

– Lämnar man grejer här kan man vara säker på att de -kommer till nytta i närregionen, säger -Madelene Carlsson.