Årsundas vikingar kommer till stan

Vikingaföreningen Fafner har sin hemvist på vikingagården Årsjögård i Årsunda, men i morgon kommer de till Länsmuseets trädgård i Gävle.​
Textstorlek:

GÄVLE/ÅRSUNDA På lördag lämnar vikingarna i Årsunda sin gård och kommer till stan. Tillsammans med Länsmuseet på en aktivitetsdag i vikingarnas tecken. 

Länsmuseet fortsätter att hålla stängt för -renovering, men tomten utanför -huset ska användas flitigt i -sommar.

På sommarlovets första dag restes ett aktivitetstält på gräsmattan.

Där har museets pedagoger visat hantverk och lekar och det har varit fritt fram för sommarlovslediga barn att testa olika aktiviteter.

– Fokus för aktiviteterna ligger på forntiden,säger Richard Schill som är kultur-miljöpedagog med ansvar för barnaktiviteter hos museet.

– Man kan prova trådslöjd, tälja barnbåtar som provkörs på dammen, -arbeta i skinn eller göra garn-armband, säger han.

– Eller så kan man bara sitta och rita och måla. -Eller lyssna på sagor.

Aktiviteterna pågår till och med idag och åter-upptas sista veckan innan skolan börjar igen.

Som en specialare i den här första aktivitetsveckan blir det också en vikingadag i morgon lördag.

Tillsammans med vikingar från vikingaföreningen -Fafner kan man prova på hantverk från -vikingatiden och leka lekar på samma sätt som vikingarna gjorde.

– Det blir som en -minivariant av hur det -brukar fungera när vikinga-gården är sommaröppen, säger Rickard Schill som även är ordförande i Fafner.

– Lite andra hantverk än tidigare i veckan och om vi har folksagor under veckan så blir det gudasagor om Tor, Oden, Frej och de -andra på lördag.

Medlemmarna kommer också att visa olika sysslor, exempelvis klädsömnad. Och så blir det en liten -minimarknad med vikinga-prylar.

– Och så tar vi med oss stridsutrustning så att man kan få prova en ringbrynja och hjälm. Och kanske -känna på ett svärd.

– Det kan vara bra om det finns barn som hjälper oss att vakta lägret när vi är i stan, säger Rickard med glimten i ögat.

Fafners vikingar lämnar sitt Årsjögård då och då för att delta i marknader och evenemang över hela -landet. Framför allt under sommarhalvåret.

Vår och höst håller de gården öppen för skolklasser och under juli är -gården öppen för besökare. Då finns minst ett 20-tal -vikingar på plats för att visa vikingarnas vardagsliv.

Det är första gången de -håller en vikingadag på -museitomten i Gävle.

På tomten finns även graffitiväggen redan på plats. Där kan vem som helst prova på graffiti. Färg får man dock ta med sig själv.

På gaveln mot polis-huset gror det också för fullt i ett 30-tal pallkragar som -museet upplåtit för city-odling i sommar.