Bjuder in till storkalas

Manal Hindi, Ulrika Westblom, Farid Bekir, Ulriva Eriksson och Sipan Hassan hälsar välkomna tillsammans med barnen på Backberg. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Kungsgården Välkommen på sommarfest, hälsar de som jobbar och bor på Backbergs asylboende i Kungsgården. På lördag blir det underhållning, mat och en väldig massa musik på bakgården.

Det är andra året i följd som asylboendet inviger sommaren med en fest och öppet hus, så att grannar och vänner ska få tillfälle att kolla in stället.

Fast den här festen ordnas lite tidigare än förra året.

– Då hade vi festen nära skolavslutningen, men i år börjar -fastemånaden ramadan den sjätte juni. Vi vill ha fest innan det för att alla ska kunna vara med, förklarar Farid ”Elvis” Bekir.

– Förra året var det väldigt uppskattat. Och framför allt mångkulturellt, säger Ulrica Eriksson.

– Ja förra gången sa många att de kände sig som hemma under festen. De gjorde sina aktiviteter, och visade upp sin kultur, tillsammans, säger Sipan Hassan.

Det bor ungefär 160 personer på Backberg. Nästan 60 av dem är barn, som under Farids ledning står för en hel del underhållning på festen.

Det blir dans och sång både solo och i kör.

– Först blev de nervösa och sa att de inte kan sjunga sånger på svenska. Men de får sjunga vad de vill, då jublade de. Nu vill alla barnen sjunga solo, skrattar Farid.

De har tränat in en riktig klassiker, Idas sommarvisa, som ska framföras i kör. Och visst fixar barnen att sjunga på svenska.

– Härom dagen hörde jag en tjej sjunga en svensk sång, och vad avundsjuk jag blev! Hon har bott här i ett år och språket är perfekt. Alldeles tydligt, ingen brytning alls, ler Sipan.

På festen serveras det grillad mat och fika. Trubaduren Robban Magnusson från Söderhamn underhåller.

Det blir fotbollsturnering, ponnyridning och ansiktsmålning. De boende har varit med och organiserat festen, och har dessutom bjudit in vänner från hela Gästrikland.

Att som asylsökande bo nära centrum, mitt i landskapet, har sina fördelar.

– De som bor här lär känna andra, både asylsökande och svenskar, i skolan och på praktikplatser. Så var det inte när jag kom hit. Det har blivit mycket bättre, säger Sipan.

Det har varit stor uppslutning kring boendet på Backberg ända sedan det öppnade. Många vill hjälpa till och bidrar med saker och kläder.

– Det är roligt att många vill hjälpa. Ibland har vi fått mer än vi behöver, men då sparar vi för att rätt sak ska gå till rätt person, berättar Ulrica.

– Härom veckan fick vi en lära gå-stol, det blev en riktig succé. Jösses vad ungarna springer runt härinne!

Minst lika mycket spring lär det bli på sommarfesten, som hålls bakom huset i sluttningen som vätter mot kyrkan.

– Nu hoppas vi bara på vädret, konstaterar Farid.

Festen börjar lördag den 4 juni klockan 11 och forstätter till fyra på eftermiddagen.