Fira dagen med festmeny

Textstorlek:

Nationaldagen firar vi med en trerätters festmeny. Välj mellan fläskfilé eller lax. Värm upp med citronsyrlig sparris och runda av med lyxig chokladmousse med knapriga brownies och sötsyrliga hallon på toppen.

Klassiska svenska maträtter med en internationell touch bjuds det på till nationaldagen. Måndagen den 6 juni är det dags att vifta med de blågula flaggorna. Den här dagen kröntes Gustav Vasas till Sveriges konung år 1523 och samma dag, 1809, antogs även författningen.

Dagen blev officiell nationaldag 1983, dessförinnan kallades den för Svenska flaggans dag.

Den 6 juni 2005 firades den svenska nationaldagen som helgdag för första gången, vilket innebar att annandag pingst togs bort som ledig dag.

 

Recept:

Sparris med citronsmör

400 g färsk grön sparris

½ dl smör&rapsolja gourmet

rivet skal av ½ citron

2 dl cheddar riven

Gör så här:

Skär av den nedersta träiga delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2–3 min. Ta upp och låt rinna av. Lägg sparrisen på ett fat. Ringla över smör-& rapsolja och strö över osten.

 

Fläskfilé med ingefära- och chilipotatis

500 g fläskfilé

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk smör-&rapsolja

600 g potatis

3 vitlöksklyftor

2 dl crème fraiche gourmet ingefära&chili

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör-& rapsolja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form och strö över vitlökshacket. Stek klart i mitten av ugnen till 70° innertemperatur, ca 30 min. Skala potatis och vitlök och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Krossa dem grovt med en potatisstöt och rör ner créme fraichen. Servera till fläskfilén och en sallad.

 

Inkokt lax med svensk Caesarsås

4 port

Inkokt lax:

600 g laxfilé

½ citron

1 liter vatten

1 msk salt

1 lagerblad

4 vitpepparkorn

dillstjälkar

Caesarsås:

3 sardellfiléer

100 g svecia ost

1 pressad vitlök

2 dl gräddfil

salt och peppar

Gör så här:

Skär citronen i skivor. Koka upp vatten och kryddor i en stor kastrull och låt koka under lock 5 min. Lägg ner laxen och låt sjuda på svag värme 15-20 min. Låt laxen kallna i spadet. Sås: Finhacka sardellfiléerna. Riv osten. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och mogna över natten. Servera till den inkokta laxen.

Tips:

Skär 500 g laxfilé i bitar och sjud i spadet 2-3 min. Låt kallna i spadet.

 

Mjölkchokladmousse med browniesmulor och hallon

4 port

150 g mjölkchoklad

2 äggulor

1 msk strösocker

2 dl vispgrädde

2 brownies

1 dl hallon

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och smält den i mikro eller över vattenbad. Vispa ihop äggulor och socker och rör ner i choklad under kraftig omrörning. Vispa grädden och blanda med chokladsmeten. Häll den i portionsformar. Låt stå i kyl minst 1 tim. Dela kakorna i bitar och strö över moussen. Toppa med hallon.

 

Recept: Arla