Han tipsar om kul turism

Textstorlek:

Turismen minskar i Gävleborg, men nog finns det spännande saker att upptäcka här. Enligt nya ordförande för Svenska Turistföreningen är Gästrikland utmärkt att turista i, också för den som redan bor här.

Förra året var Gävleborg det enda länet där turistnätterna blev färre. Särskilt det inhemska turistandet minskade. Det rapporterade Gästriklands Tidning för några veckor sedan.

– Länet har nog haft lite svårt att marknadsföra sig. Det är till exempel Dalarna bättre på. Om man pratar om Dalecarlia i England så har folk hört talas om det.

Så resonerar Eiran Cooper, som sedan februari är ordförande i STF Gästrikland.

Föreningen märker inte så mycket av att det blivit färre turistnätter. Som lokalförening ansvarar de inte för några boenden, och allt färre turistanläggningar ansluter sig till STF.

– De marknadsför sig via internet. Då känner vissa att de inte behöver föreningen, och väljer att inte vara med, säger Eiran.

Han och de andra i styrelsen jobbar med att sätta fart på sin egen och andras fritid.

De ordnar vandringar och utflykter i naturen, kulturella studiebesök och ibland lite längre resor.

STF har ungefär 3 800 medlemmar i Gästrikland. Mellan 80 och 100 av dem är med i lokalföreningen STF Gästrikland.

– De flesta går med i STF för att få olika förmåner, och för att kunna bo i fjällen.

Eiran själv är en flitig turist -sedan länge, men upplägget för hans turistande har förändrats.

– Förr markerade jag platser jag besökt på en karta, och ville samla många. Efter ett tag kändes det som en löjlig aktivitet.

– Att jag har har varit i en stad betyder inte att jag har sett särskilt mycket av den. Nu tycker jag bättre om att åka till flera ställen inom samma område.

Enligt Eiran är det dags att bredda definitionen av turism.

– Det handlar om att åka någonstans och vilja lära sig nya saker. Man behöver inte åka särskilt långt för att göra det.

Det passar dessutom bra in i den växande ekoturismen. Den går ut på att resa miljövänligt, bland annat genom att välja miljösmarta färdsätt och resmål.

– Man måste inte åka till Thailand varje år.

Eiran tipsar om att åka till Årsunda för att bada, campa eller bo på vandrarhem och uppleva Storsjön. Eller åka till Ockelbo och paddla i Testeboån.

– Förr kunde man paddla från Ockelbo till Högbo bruk, om man bar kanoten på ett ställe. Det ska man inte göra nu för då tar man med sig kräftpest mellan vattnen.

Ett annat tips är att vandra i Hemlingby. En bit från Hemlingbystugan leder Gästrikeleden till ett vindskydd mellan sjöar.

För lugnare turistande i Gästrikland tipsar han om Bönan.

– Dit kan man åka och bara stå. I skogen, lyssna på fåglarna och se sig omkring. Det är bra det också.

STF Gästrikland håller full fart. I sommar ska de vandra Helgonleden i Hälsingland och göra flera vandringar tillsammans med Hamrånge församling.

Aktiviteterna tas fram av styrelsen, som ordnar samarbeten med lokala aktörer. Det går bra, men visst vore det kul om fler engagerade sig, tycker Eiran.

– Det är alltid kul om man kan nå ut till fler. Det gör det möjligt att få nya idéer. Vi har många trevliga traditioner, men för att bredda aktiviteterna behövs nya som engagerar sig.