30-årsjubileum för ideell marknad i Gysinge

Så här såg marknaden ut när den fyllde tjugo år. Nu firar den trettio. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Under helgen arrangeras Gysinge Marknad för 30:e gången.  
– Vi har lokalproducerat, kläder, verktyg och ostar. Precis allting finns, säger Magnus Ögren.

Magnus Ögren som sitter i styrelsen för Gysinge Gille har varit ansvarig för marknaden i snart tio år och är det även idag. Magnus är uppvuxen i Gysinge, men bor numera i Tärnsjö.

Dock var han med redan från starten av marknaden för trettio år sedan, då hans far Christer Ögren var med och anordnade.

– Jag gör det för landsbygden och för Gysinge. Det måste få leva vidare och vi måste få in turister, säger Magnus Ögren.

För många är Gysinge Marknad en sommartradition. I år räknar de med kring 20 000 besökare under helgen.

Magnus berättar att det var mycket folk på plats förra året och även året dessförinnan, trots att det regnade nästan hela -helgen.

– Folk ville hit och titta ändå. Det ser ju ut som att det ska bli skapligt väder i år, men det vet man ju inte, säger Magnus.

Utbudet på marknaden är klassiskt med allt ifrån kläder till -lokalproducerad ost.

Tidigare var det kring hundra knallar på marknaden, men det har minskat under åren då de flesta tar större plats nuförtiden.

– En plats är tre gånger tre -meter och vissa säljare vill ju ha fyra såna platser, så det är svårt att säga exakt hur många knallar det är, berättar Magnus.

Håkan Berglin är ordförande i Gysinge Gille och har varit med och anordnat marknaden sedan starten.

Han berättar att de upplevt att knallarna minskat de senaste åren, men att det faktiskt börjar bli lättare i år igen.

– Om vi backar 20 år tillbaka var det alltid dubbelt så många som anmälde sig mot vad vi kunde ta in, men så ser det inte ut idag. Några år har det varit svårare, men i år verkar det gå lättare.

– Det är inte riktigt klart än, men vi siktar på att det ska bli runt 90 knallar, säger Håkan.

Han förklarar att de inte kommer göra något speciellt under jubileumet mer än att de satsar på lite fler knallar än vad det varit det senaste åren samt att det kommer finnas ett tivoli för de allra minsta besökarna.

Dock tycker han att det är värt att påpeka att en ideell föreningar har sysslat med marknaden i 30 år.

Överskottet från marknaden går till andra saker i orten som till exempel badplatser eller -valborgsmässofirande.

– Det är ju så när man bor ute på vischan, att det är de ideella krafterna som gäller om det ska hända någonting. Vad man än ska göra, säger Håkan.

Planeringen av årets evenemang inleddes redan förra året.

Inbjudningar till de som stod på den föregående marknaden har skickats ut och planeringen har pågått till och från under året.

– De flesta brukar komma tillbaka och det kommer alltid några nya. Dock har det blivit sämre med knallar som åker runt, säger Magnus.

– Det är ett större krav på att man ska ha ett kassaregister och sånt där. Det var ju många som inte hade det förr, säger Magnus.

Han berättar med ett skratt att det var mycket svarta pengar förut, men att de som kommer nuförtiden har kassaregister och är ärliga.

– Vi får in papper från skattemyndigheterna och allting som de skickar med i ansökan, så vi vet att de är registrerade. Det har vi alltid gjort, men det är ju egentligen upp till dem hur ärliga de vill vara.

När Magnus var tio år gammal arrangerades den första marknaden och han berättar att han har många fina minnen från den tiden.

– Egentligen är det inte så mycket som har förändrats. Vi kör i samma gamla hjulspår.

– Så det är lätt att ta hand om marknaden nuförtiden, då det är så pass inkört. Nu söker sig folk hit själva. Vi behöver inte jaga folk, säger Magnus.

Anders Eklöf