Klarspråk i partiledardebatten

Textstorlek:

Den direktsända partiledardebatten i SVT:s Agenda i söndags överraskade. Nya MP-språkröret Isabella Lövin, tillika nyutnämnd minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, därtill vice statsminister, debuterade.

Del ett av debatten ägnades åt migration och invandring. Stenkastning mot blåljuspersonal, bilbränder och otrygghet i förorter enade samtliga. Denna kriminalitet måste stoppas. Men att som Isabella Lövin beskylla den tidigare Alliansregeringen för att ha orsakat bråken och vandalismen blev ett stolpskott. Sittande regering har haft två år på sig och inte gjort ett dyft åt våldet.

Statsminister Stefan Löfvens besked om att flera av välfärdssystemets mest generösa bidrags- och ersättningssystem kommer att förses med kvalificeringsregler var en annan av kvällens överraskningar och markerar ett omtänkande i frågan.

När sedan Vattenfall och försäljningen av brunkolsverksamheten debatterades var den nyutnämnda klimatministern surrig och undvek kärnfrågan, medan Jonas Sjöstedt (V) anklagade regeringen för att svika planeten och mänskligheten om man säljer Vattenfalls brunkolsdel. Regeringssidan gav inget besked om hur det blir. Bostadsbristen togs upp och här blev skiljelinjen mellan blocken tydlig. De röd-gröna vill subventionera och ge bidrag, Allianspartierna vill avreglera hyresmarknaden och lätta på krångliga regler, bland annat kring planförfarande, bygglov, med mera.

När skolan och lärarkrisen togs upp upprepades regeringens märkliga attack på AcadeMedias börsnotering. Stefan Löfven ställer sig därmed bakom gymnasieminister Aida Hadzialics utbrott mot Sveriges största utbildningsföretag (återgett i Dagens Industri), vilket är anmärkningsvärt. Centerledaren Annie Lööf försvarade vältaligt valfriheten på skolans område och konstaterade att om S-ledaren vidhåller sin ståndpunkt finns inte längre någon valfrihet kvar. Från MP-minister Lövin hördes bara en pinsam tystnad, vilket är beklämmande med tanke på miljöpartiets tidigare positiva hållning gentemot friskolorna.

SVT:s tittare hade fått rösta fram vilka ämnen som skulle debatteras, en tilltalande idé. Men programledningen borde ha prioriterat bättre och fokuserat på färre ämnen. Nu blev debatten stressig och liknade stundtals en tävling i snabbpratande. Noteras bör också att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inte riktigt kom till sin rätt som oppositionsledare. Hon borde rimligen ha tyngden och förmå inta rollen hos en framtida regeringsbildare, men här finns en del att jobba på. Förhoppningsvis växer hon in i uppgiften, det är viktigt för Sverige.

Att det behövs ett maktskifte efter 2018 års val framgick med all önskvärd tydlighet under söndagens partiledardebatt.

Bo Höglander