Mobilfri dag för säkrare vägar

Textstorlek:

I dag, onsdag, är det mobilfria dagen. Ett tillfälle att vila ögon och öron, och kolla in världen bortom skärmen. Fast i delar av Gävleborgs landsbygd är det tämligen mobilfritt året runt.

En dag utan mobiler skulle förmodligen hjälpa trafiksäkerheten.

Nyligen berättade SVT att mobiltelefoner ligger bakom 85 procent av de olyckor som orsakas av att cyklister eller fotgängare är distraherade.

Det är Transportstyrelsen som tagit fram statistiken. Den vanligaste olyckan mobilkoncentrerade cyklister är att köra in i saker. Flera fotgängare ar blivit påkörda av samma anledning.

Mobilen sliter också på ögonen, enligt en studie som Optikerförbundet i USA genomförde för några år sedan.

På kort sikt leder intensivt skärmtittande till torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk. På längre sikt kan skärmtittaren bli närsynt.

Men skärmarna var inte det stora bekymret, när Mossenmarkska ljudfonden 2002 tog intiativet till mobilfria dagen.

Kompositören Staffan Mossenmark ville ha en dag då mobilerna stängdes av.

Utan högljudda samtal och ringsignaler skulle människor få en chans att uppleva tystnaden.

År 2002 hade mobilerna sifferknappar och små skärmar, och användes främst till samtal och sms.

Då innebar en mobilfri dag något helt annat, än den gör 2016. Idag stängs också väckarklockan, morgonradion, almanackan, telefonkatalogen och ficklampan av.

Posten och banken har flyttat in i mobilen.

Tidtabellen också, och om man ändå hinner med tåget blir det svårt att utan mobil visa upp sin digitala biljett.

Fast på vissa håll i Gävleborg är det svårt att använda mobilt internet, året runt.

Enligt en rapport om mobiltäckningen i landet, som Post- och telestyrelsen publicerade i mars, finns det täckning för mobila datatjänster på 75,9 procent av länets yta.

Täckning för telefonsamtal finns, rent geografiskt, i 93,7 procent av Gävleborg.

Post- och telestyrelsen undersökte täckningen genom att begära uppgifter från mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia, Tre och Net1.

Myndigheten har sedan slagit samman uppgifterna och tagit fram procentsatser. Rapporten säger alltså att i nästan hela Gävleborg har någon -mobiloperatör samtalstäckning.

En mobiltelefon har bara en mobiloperatör. Det skulle krävas fem mobiltelefoner med olika operatörer, för att kunna ringa överallt där det finns täckning.

Rapporten visar också att 99,8 procent av länsborna har tillgång till mobila datatjänster, och 99,9 procent har samtalstäckning.

De procentsatserna bygger på jämförelser mellan en geografiska täckningen, och Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik.

Enligt rapporten har alltså nästan alla länsbor mobiltäckning hemma. Det är alltså oklart var i länets skogar som en enskild mobil inte går att ringa eller surfa med.

Men där finns också färre sms:ande cyklister som kan krocka med fotgängare, på dagar som inte är mobilfria.