Nära affärer i nya banken

– Vi ser det som ett test, säger Markus Strömberg om att Handelsbanken i Hedesunda öppnat bankfilial i Österfärnebo. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

ÖSTERFÄRNEBO – Vi tror vi får nöjdare kunder och gör bättre affärer. Så enkelt är det.
Det säger Markus Strömberg när han förklarar Handelsbankens etablering i Österfärnebo.

Markus Strömberg är kontorschef på bankens kontor i Hedesunda och är förvånad över intresset för den nya bankfilialen i Österfärnebo.

I veckan deltog han i Österfärnebo sockens utveckingsgrupps årsmöte för att berätta om etableringen.

– Vi ser det som en test, säger han och berättar hur banken har som policy att inte göra affärer längre bort än att man kan se kyrktornet i byn.

Många ifrågasätter banketableringen eftersom de flesta banker dragit sig bort från landsbygden de senaste åren. Antalet bankkontor som finns kvar på mindre orter i Gästrikland är lätträknade.

– Det vi tror gör skillnad är att vara nära kunderna. På så sätt tror vi att vi fattar bättre beslut och gör bättre affärer.

Även Handelsbanken har flaggat för att en hel del bankkontor kommer att försvinna. Banken har idag 460 kontor och av dem ska 60 kontor bort.

– Jag kan idag inte se att det gäller Hedesunda. Det handlar i större utsträckning om kontor i exempelvis Stockholm där bankkontoren ligger tätt men där det knappt kommer in några kunder om dagarna.

I ett par månader har banken nu funnits i Österfärnebo. En dag i veckan finns personal på plats i det gamla Mellanskogskontoret som nu blivit bankkontor.

– Just nu motsvarar en dag i veckan intresset här i Österfärnebo, säger Markus och berättar att det i första hand handlar om bokade och personliga möten.

– Kunderna måste ha bank-idkortet med sig när de kommer för att vi ska kunna göra några -ärenden klara.

Någon kontanthantering blir det inte fråga om. Det finns i Hedesunda och Markus Strömberg hänvisar dit.

Det gillar inte de föreningsmänniskor som var med på mötet och som behöver kontanter till sina olika evenemang.

– Då måste vi ju i alla fall åka för att sätta in eller ta ut pengar.

Ett avtal med Ica gör det möjligt att ta ut kontanter. Upp till 2 000 kronor, enligt Strömberg.

– Under förutsättning att affären har de pengarna i kassan, menar en åhörare.