Naturlig tennisbana blir färdig i Ockelbo

Sune Hammarlund har spelat tennis i hela sitt liv, är ordförande i Ockelbo tennisklubb och snart klar med sin egen gräsbana på tomten. Foto: Ebba Petterson
Textstorlek:

Ockelbo Sedan förra året har en grästennisbana tagit form i Nordanåsbo. Nu börjar Sune Hammarlund bli nöjd med underlaget. De första bollarna ska slås en vecka efter att världens mest prestigefyllda tennismästerskap på gräsplan har avgjorts. 

– Det är väl inte exakt jämn. Jag ska vältra den lite till när det passar.

Sune Hammarlund blickar ut över banan, som för ett otränat öga minsann ser väldigt jämn ut. Under det täta gräset är marken slät och hård.

Jobbet med banan började i höstas.

– Då plöjde jag och gödslade. Sedan fick det vila över vintern. I vår har jag harvat med jämna mellanrum och sedan sått med maskin, förklarar Sune.

– Och så ska jag vältra någon mer gång. Men det går inte när marken är för torr. Man får passa på när det har regnat.

Gräs kan verka som ett sjävklart underlag för tennis, men sporten spelades från åtminstone från 1100-talet och framåt på trä och sten.

De flesta av dagens banor har underlag av akryl, grus eller konstgräs.

I Sverige finns få tennisbanor med naturgäs. De mest aktiva ligger i nordvästra Skåne. Där spelas gräs-SM i tennis varje sommar.

– Jag har pratat med han som har det och fått tips. Någon gång får jag åka dit och titta.

När engelsmännen vid 1700-talets slut började spela ”lawn tennis”, som kan översättas till gräsmattetennis, hade Europa spelat tennis på hård mark i hundratals år.

Grästennisens popularitet ökade under 1800-talet.

1877 spelades den första Wimbledonturneringen. I år slås den första serven där den 27 juni. Bollarna studsar på naturligt gräs, som de gjort ända sedan starten.

Sune Hammarlund har ett bekymmer gemensamt med Wimbledons arrangörer: Vilken slags gräs ger bäst tennis?

– Det är inte lätt att veta vad man ska så för något. Jag har tagit mycket klöver, och så någon sort som kallas för slottspark. Jag har blandat för att få till en tät matta.

– I Wimbledon har de en ettårig sort som heter ryegräs. De säger att den gör spelet långsammare, men jag vet inte…

Ryegräset är tåligt och relativt smidigt att underhålla, men i tuvorna växer stråna rakt upp. Det ger höga studsar som bromsar både bollen och spelet.

– Här brukar vi sätta ut sånt gräs åt djuren när vi vill få upp lite bete, säger Sune.

Han delar ett gäng kor med brodern Ingemar Hammarlund. Det är deras ungdjur som sommarbetar vid Bysjön längs Åmotsvägen.

Några kor som väntar på att kalva går närmare Sunes gård och ägnar dagarna åt att beta och övervaka tennisbanan.

Längre fram hoppas Sune på mänsklig publik. Han har byggt en åskådarplats med bänk vid planens långsida, och ett trädäck med långbord vid kortsidan.

– Där kan man sitta och titta, eller vila, och ha trevligt… Tanken är att den som vill spela ska kunna komma hit och göra det.

Tennisintresset verkar vara på uppgång i Ockelbo. Integrationssatsningen på gratis tennisträningar har lockat många nybörjare och Sune, som är ordförande i Ockelbo tennisklubb, hoppas att några därifrån ska vilja prova hans bana.

Men först ska den bli helt klar.

Linjer ska målas enligt internationell standard, som bland annat specificerar att banan ska vara 23,77 meter lång och 8,23 meter bred för singelspel.

Måtten fastställdes 1875 och låter lite konstiga på svenska, eftersom de från början anges i fot och tum.

Den bakre linjen får vara mellan 2,45 och 10,16 centimeter bred. Nätstolparnas centrum ska vara 0,914 meter utanför planen.

Och fler mått finns det.

– Första gången får vi mäta upp ordentligt, som när man mäter upp ett bygge. Det blir nog en del funderande, men sedan markerar jag upp så det blir lättare att måla.

– Gräset måste klippas var tredje dag, så det blir nog att måla ganska ofta. Fast man kan ju träna utan linjer.

Sune har en månad på sig att bli klar. Han planerar en liten invigningsfest till söndagen den 17 juli.

Det är en vecka efter att bollarna studsat färdigt i Wimbledon för i år. Men det är inte bara därför som datumet passar.

– Det var min pappas födelsedag, så det kändes helt rätt att inviga planen då, ler Sune.