Skärmen av vid bad

Många uppskattar skärmförbud, men även utan sådant gäller det att håla koll på barnen. Foto: Trygg Hansa
Textstorlek:

Mobilsurfande föräldrar har inte koll på barnen i simbassängen. Nu vill åtta av tio svenskar ha skärmförbud i alla simhallar. Men på stranden vill de flesta surfa fritt medan ungarna plaskar.

Under det senaste året har flera simhallar infört skärmförbud. Dels för att föräldrar som är upptagna med skärmarna inte ser sina barn, dels för att motverka att badgästerna fotograferas i smyg.

På Parkbadet i Sandviken är det till exempel helt förbjudet att använda mobiler, surfplattor, -kameror och liknande.

Andra, som Fjärran höjder-badet i Gävle, har inget specifikt förbud mot skärmar.

Men badhusets regler anger att föräldrar aldrig får lämna barnen utan uppsikt, och att de alltid ska bada tillsammans med barn som är yngre än 12 år.

Enligt en undersökning från försäkringsbolaget Trygg Hansa är 85 procent av svenskarna positiva till att simhallar frbjuder skärmar.

79 procent vill ha skrämförbud på alla simhallar.

Men badstanden är en annan femma. Där vill endast 21 procent att skärmarna ska förbjudas.

Enligt Trygg Hansa gäller det att alltid lägga ifrån sig mobilen när barnen badar, oavsett om skärmen är tillåten eller inte.

– Att ha uppsikt över barnet kan vara livsgörande. Tvärtemot vad många tror går drunkning fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och rop på hjälp.

Det säger försäkringsexperten Alexandra Gahnström i ett pressmeddelande.

1101 personer i åldarna 18-79 år har svarat på frågorna om skärmförbud.

En annan undersökning som bolaget genomfört handlar om barn och uppsikt.

I den intervjuades 1059 föräldrar till barn i åldrarna 5-12 år.

35 procent av föräldrarna uppger att de varit med om, eller hört talas om, att ett barn de känner varit nära att drunkna. Förra året drunknade 13 barn i Sverige, den högsta siffran sedan 2002.

De flesta tycker att 12 år är en lämplig tidigaste ålder för att få gå och utan vuxet sällskap i pool, sjö eller hav.

Vid 12 års ålder kan de flesta barn simma. Men det är ingen garanti för att badningen blir säker. Särskilt i början av sommaren, när vattnet fortfarande är kallt, är det svårt att förutse hur barnen klarar doppet.

– Håll extra uppsikt på hur de reagerar i vattnet. Lägg bort mobilen och håll uppsikt, säger Alexandra Gahnström.

– Med böcker, läsplattor och solning finns mycket som upptar vuxnas uppmärksamhet på stranden, men uppsikt är det absolut viktigaste för att undvika olyckor vid vatten.

Flytväst i båten och på bryggan hjälper också. Till små barn rekommenderas räddningsväst, som vänder dem rätt i vattnet.