Bluegrass, jazz eller marknad – Vad väljer du i helgens kulturkrock?

Bredden är det som drar på Ockelbo marknad, tror Krister Ederth. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

I helgen händer mycket i Gästrikland. Redan tidigare i veckan har årets jazzfestival, Bangen, i Sandviken startat och fortsätter med musikfest i Stadsparken till och med söndag. Ikväll startar Bluegrass-festivalen i Torsåker och avslutas med mässa i kyrkan på söndag. I Ockelbo är sommarmarknaden igång med knallar längs nästan hela Södra Åsgatan. Även marknaden pågår till på söndag.  Vilken fest väljer du?

Ett bra ställe att träffas på

OCKELBO – Vi har cirka 100 000 besökare på tre dagar och alla stannar inte kvar i Ockelbo så det är tur att det händer annat också, säger Krister Edert som är marknadsgeneral för Ockelbo sommarmarknad.

– Vi har legat samtidigt som Bangen i många år och det funkar hur bra som helst. Det är bra att det finns lite att välja på. Vi kör på dagarna och Sandviken får sitt framåt kvällen.

Alltid helgen efter midsommar är Ockelbo sommarmarknads devis.

Så har det varit i mer än 30 år och Krister Edert har varit med hela tiden. I oktober börjar han och marknadsgruppen planera för nästa sommarmarknad och tar personlig kontakt med alla knallar.

– Marknaderna i Ockelbo har blivit bland de största och marknaderna på landsorten är de bästa. Största bredden i utbudet från knallarna och bredast publik.

Sommarmarknaden riktar sig till familjepubliken och Krister Edert menar att den har hittat ”sin” stil.

Det är inte så stort förändringar mellan åren och många är med och ordnar aktiviteter.

– Folk kommer för att handla, träffa folk och se sig omkring. Här kan man träffa grannen och gamla skolkompisar. Man träffar alltid nån man känner.

I utbudet på marknaden har han svårt att framhålla något särskilt besöksvärt utan framhåller bredden, men…

– Ockelbo showlifting på lördagen brukar dra bra med publik. De är urstarka och har några europamästare på plats.

Krister är inte särskilt orolig för att eventuellt regn ska spoliera marknaden.

– Det är ju sommar och lite sommarregn klarar våra besökare. Har vi bara en dag som är hyfsad vädermässigt brukar det funka även för knallarna.

 

Familjefest med speciell stämning

TORSÅKER – Kom för att vi har Sveriges största bluegrassfestival och för att stämningen är mycket speciell, säger Katarina Borbos i arrangörsgruppen bakom Torsåkers blugrassfestival.
– Och för musiken förstås.

Från och med ikväll och fram till kyrkkaffet på söndag spelas den bästa blugrassen Sverige kan erbjuda i Torsåker.

Det är i alla fall målet för bluegrassfestivalen som i år har ett nytt festivalområde. Platsen är fortfarande området intill Tors loge och bygdegården, men utescenen har flyttats till gräsplanen där campingen tidigare har varit.

Campingen har i sin tur flyttats till idrottsplatsen.

– Det ger oss möjligheter att expandera och ge plats för fler, säger Katarina Borbos som både arrangerar och spelar på festivalen.

Framför utescenen väljer publiken själv om de vill stå, sitta eller ligga i gröngräset och lyssna på musiken.

Här finns det plats att ha picknick, instrumentförsäljning, matställen och så vidare.

– Det är en del i det som skapar vår speciella atomsfär där du kan ha familjen med dig. Det finns något för alla.

Som vanligt har festivalen en del utländska gäster, som Sunset ridge från Danmark, Jan Johansson & friends från USA och Sons of Navarone från Belgien.

Men så finns också de riktigt lokala banden, som Berglunds svänggäng som Katarina har med sina systrar.

– Och inte minst Downhill bluegrass band. De är lite av vårat husband och några av dem jobbar för festivalen är hör till gänget som ser till att det blir en festival med hög kvalitet.

Otroligt mycket bra musik

SANDVIKEN – Kom för att det är så otroligt mycket bra musik i fantastisk miljö i Stadsparken, säger Peter Fredriksson Bangen jazz och blues i Sandviken.

Det är 26 gången som Sandvikens musikliv kulminerar i en festival som år efter år presenterat världsartister jämsides med spelsugna ungdomar. Ofta från Sandviken.

– Bangen är en av anledningarna till att vi har så många bra musiker i Sandviken, säger Peter Fredriksson som förutom att arrangera Bangen är frilansande trombonist.

– Det är viktigt att få spela men också att få komma och se och lyssna på sina förebilder, säger han och lyfter ungdomssatsningen Bangen Jazz collective som en viktig del i festivalblandningen.

En som är förebild och har sina rötter i Sandviken (Årsunda) är saxofonisten Klas Toresson. Han är Årets hemvändare, ett nytt inslag i festivalprogrammet.

Som hemvändare är Klas även konferencier under Bangen och gör programpunkten To Jonken with love.

Efter två dagar med storband, små band och folkkära artister som Ebbot och Svante Thuresson avslutas festivalen med en barn och familjedag på söndag.

Sandvikenmusikern Olle Tjern har satt ihop ett program med temat vatten.

– Det blir vattenlek, hoppborg, ansiktsmålning och naturligtvis musik. Festival betyder att det finns något för alla, säger Peter Fredriksson.