Fler söker gårdsbutiker

Allt fler vill handla direkt av producenten och söker sig till gårdsbutiker. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Länet Av landets 1200 gårdsbutiker med lokalproducerad mat finns 42 i Gävleborg. Under sommaren är efterfrågan på gårdsbutiker som störst.

Enligt färska siffror från LRF finns mer än 4 000 företag som sysslar med någon form av gårdsnära livsmedelsproduktion på den svenska landsbygden.

117 av de här företagen finns i Gävleborg.

Det blir också allt vanligare att de som producerar gårdsnära livsmedel har egen förädling och säljer varorna direkt till konsument i egen gårdsbutik eller liknande.

LRF har samkört sitt medlemsregister med söktjänsten Gårdsnära och fått fram att av de 4 000 gårdar med gårdsnära livsmedelsproduktion har 2 657 egen förädling på gården och 1 191 har gårdsbutik.

I Gävleborg har 117 företag egen förädling men bara 42 har gårdsbutik. Det innebär att bara en tredjedel av producenterna säljer sina livsmedel dirakt till konsument, utan säljer via andra.

Ibland kan det vara butiker där flera producenter gått ihop för att sälja sina varor. Som exempelvis Hamrångebygdes delikatesser med butik mitt i Bergby.

Hos söktjänsten Gårdsnära ser man just nu en ökning av antalet sökningar.

I slutet av juni och början av juli har sökningarna på lokala bagerier, köttproducenter, fiskare, bär- och grönsaksodlare och restauranger med lokala menyer ökat med 40 procent jämfört med samma period förra året.

– Trenden att konsumenter i allt högre utsträckning vill handla svenskt och lokalt håller i sig och under sommarmånaderna ser vi en tydlig topp i Gårdsnäras besöksstatistik, då människor söker sig till gårdsbutiker, självplock och andra livsmedelsförädlare, förklarar Erik Östling, VD Gårdsnära.

Hos Gårdsnära kan man söka bland 88 producenter i Gävleborg. Flera av producenterna har dessutom produkter från flera kategorier.