Fotboll för integration

Många ungdomar är tacksamma för att nattfotbollen i Sandviken finns. Vid varje tillfälle brukar det vara runt sextio-sjuttio deltagare. Foto: Martin Falk
Textstorlek:

Sandviken Varje fredag- och lördagskväll sedan april har ungdomar i Sandviken fått chansen att dansa och spela fotboll helt gratis. Under sommaren fortsätter Framstegets satsning Nattfotboll och Dans utan uppehåll.
– Det har blivit typ som en liten familj. Alla känner alla, säger Martin Falk från Sandviken IF.

På sommaren är det många ungdomsaktiviteter som tar uppehåll. Det är också många familjer som kanske inte har ekonomi för att åka iväg på semester utomlands.

Därför ordnar Sandviken IF och genom sin satsning Fram-steget ett flertal gratis aktiviteter för ungdomar i kommunen för att ge dem en meningsfull fritid.

– Vi gör ju samhällsnytta liksom. I grund och botten vill vi hjälpa människor, säger Martin Falk som är kommunikationsansvarig hos Sandviken IF.

Framsteget anordnar olika aktiviteter som sommarlovsfotboll, sportfritids och nattfotbollen.

– Alla är värda ett aktivt och välmående liv och det får man ju genom rörelse och gemenskap. Har vi möjligheten och kan göra det så gör vi det, berättar Hanna Bergfoth som är ansvarig för Framsteget.

Nattfotbollen är ett projekt startat av företaget GoodSports med syftet att integrera ungdomar i samhället, samt förebygga och motverka kriminalitet, droger och skadegörelse.

– Våra skolungdomar har kanske inte möjligheten att aktivera sig med kostsamma aktiviter. Sen är det en väldigt stor inflyttning i Sandviken också, så behovet är stort, menar Hanna.

På nattfotbollen brukar det vara runt sextio-sjuttio deltagare vid varje tillfälle.

– Någon gång var det över hundra pers på en kväll. Då märker man att behovet verkligen finns, menar Martin.

– Till och med på midsommarafton var det femtio pers, skrattar Hanna.

Hanna berättar att det hittills är en majoritet av killar som besöker nattfotbollen.

Så här långt har inte så många tjejer vågat sig på att spela med killarna.

Förutom fotbollen finns dock möjligheten att prova på dans.

– Vi kanske kan locka lite fler tjejer om vi har en aktivitet som de tycker om. Då kanske det kan locka dem att spela fotboll med killarna. Då blir det integration på riktigt, säger hon.

– Det är inte vigt åt det ena eller andra hållet för killar eller tjejer, utan vill man dansa som kille ska man få göra det också. Två alternativ bara, menar Martin.

– Det är bra att vi har alternativet dans, för alla är ju inte intresserade av fotboll heller, säger Hanna.

Projektet drivs idag av den föredetta landslagsspelaren Alexander Östlund tillsammans med fotbollsföreningar runt om i landet.

Patrik Asplund, VD för GoodSports, var den som kom på idén för tio år sedan.

Inspirationen kommer från ett liknande koncept i England där fotbollsklubben Charlton -Athletic samarbetade med polisen. Polisen i London spelade till exempel spontanfotboll med ungdomarna på söndagseftermiddagarna.

– Jag tyckte att det var ett ganska bra koncept, men om man lägger det på kvällarna då hallarna oftast är stängda kunde man få bort ungdomarna från centrum, berättar Patrik Asp lund.

– Det fungerar lika bra fortfarande som för tio år sedan.

Anledningen till att det blev just fotboll har att göra med vad ungdomarna själva helst vill göra. Patrik menar att det riktas till både killar och tjejer, men att det oftast är unga killar som har problem i de här åldrarna.

– Frågar man målgruppen vad de är intresserade av är det fotboll, fotboll, fotboll. Det är den största sporten så det blev så ganska naturligt, menar han.

Nattfotbollen i Sandviken börjar alltid med att ledarna går igenom förutsättningarna för rent spel och berättar hur kvällen kommer se ut. Därefter delas ungdomarna upp i lag.

– Men de får aldrig välja lag själva utan vi delar upp dem så att de får träffa nya vänner. En match i taget och alla får spela lika mycket, berättar Martin.

Martin förklarar att det är många ungdomar som är tacksamma för att nattfotbollen finns.

– Vi har bara hört att de tycker det är kul. Oavsett om det är i Björksätra eller i centrum tar de cykeln hit, berättar han.

Flera som varit där har i efterhand börjat spela för laget som han tränar.

– När jag varit ner på nattfotbollen och blickat ut över hallen går jag därifrån med ett leende på läpparna, säger Hanna.

– Det är en sån fantastisk gemenskap.

Anders Eklöf