Jakttornets dag firas i länet

I dag firas det. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Torsdagen den 28 juli firas jakttornen i skogarna runt om i landet. Varför finns dagen och vilka regler gäller egentligen för ett jakttorn? 

Har du någon gång tagit en längre skogspromenad har du antagligen stött på ett högt torn av trä på ett kalhygge eller våtmark vid minst ett tillfälle?

Jakttornen används framförallt vid drev- och vakjakt men även ofta under älgjakten.

Det främsta syftet med tornen är för att göra jakten säkrare, då sikten blir förbättrad.

Att bygga ett jakttorn kräver oftast inget bygglov utan endast tillstånd från markägaren. Ett av kraven är dock att de byggs av trä.

– Det är mest naturvänligt att de är i trä. Dels är det lätt att bygga ihop och att reparera om de går sönder, berättar Elina Eriksson, handläggare för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Gävleborg.

Äldre och bräckliga torn ska rivas eller byggas om.

– När de väl börjar gå sönder förmultnar de. De är inte så tunga att flytta heller som om de vore gjorda av till exempel järn.

Jakttornets dag instiftades av de två jägarna, fotograferna och skribenterna Daniel Cervera och Mattias Ingeman som har sajten Svenska Jakttorn.

Enligt en uträkning de utförde år 2011 finns det ungefär 1,9 miljoner jakttorn runt om i Sverige.

– Det är helt omöjligt att säga hur många det finns i Gävleborgs län. Det finns väldigt många, säger Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

I Gävleborgs län är det över 6 000 medlemmar i Jägareförbundet.

– Det beror också på hur man definierar ett jakttorn, då det finns allt ifrån mindre markpass till de som är upp till fem meter höga.

Dagen placerades just den 28 juli för att det är några veckor innan premiären för bockjakten.

Tanken är att dagen ska uppmärksamma jakttornen och skall ses som ett tillfälle att besikta dem innan säsongen drar igång.

– Jag är otroligt intresserad av jakt men jag hade ingen aning om jakttornens dag. Jag får blotta min okunskap att jag inte känner till den men hädanefter kommer jag tänka på det, skrattar Johan Lundberg.

Anders Eklöf