Många svenskar kollar jobbmejl på semestern

Kan du hålla dig ifrån att läsa jobbmejlen under ledigheten? Foto: Getty Images
Textstorlek:

​Kollar du jobbmejlen på din semester är du inte ensam.
Enligt en undersökning gjord på uppdrag av it-mässan IP expo nordic, läser en majoritet av svenskarna mejlen någon gång under semestern och hela 16 procent varje dag.

Sifo-undersökningen visar att endast var tredje svensk väljer att inte kolla sin jobbmejl alls under sin semester. Siffrorna visar även på att män läser jobbmejlen oftare än vad kvinnor gör.

– Svenskar har längre sommarledighet än andra delar av världen, men å andra sidan stänger de sällan av, säger Bradley Mauleffinch, strategiskt ansvarig för IP expo event series, i ett pressmeddelande.

– Möjligheten att lätt kunna kolla sin inkorg kan, beroende på vem du frågar, kännas både avslappnande och stressigt.

Enligt undersökningen är det i Stockholm som inkorgarna inte kan låtas bli som mest under ledigheten.

Kan vi möjligtvis slita oss ifrån jobb-mejlen i Gästrikland?

På stålkoncernen Ovako i Forsbacka och Hofors som producerar komponentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin finns det ingen policy kring hur jobbmejlen skall användas under semestern.

– Är vi lediga så är vi. Det är upp till var och en i så fall, säger Elina Olsson, kommunikatör på Ovako AB.

I Tyskland har arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen lagt ett lagförslag om att anställda inte ska behöva läsa sin jobbmejl under sin lediga tid.

Vissa företag i landet har börjat stänga av mejlservrar på helger eller kvällar.

På företaget Sandvik kan det hända att du behöver kolla din mejl trots att du är på semester.

– Semester betyder samma hos oss som hos andra, det vill säga att man är ledig, säger Pär Altan, chef för externkommunikation på Sandvik i Sandviken.

– Vissa typer av tjänster kan förutsätta att vissa medarbetare är tillgängliga vid akuta händelser och då kan mejl vara både nödvändigt och bra som ett verktyg i kommunikationen, förklarar han.

Kollar du jobbmejlen under din semester?

– Ja, men inte lika minutiöst som när jag sitter vid datorn på kontoret.

På Gävle kommun tittar tydligen vissa på jobbmejlen trots att de är på semester.

När vi försökte komma i kontakt med Anders Olsson via mejl, IT-chef på Gävle kommun, fick vi först veta att han är på semester till den 15 augusti. Med de efterföljande orden: ”Under min frånvaro läser jag mail med ojämna mellanrum”.

Efter ett tag svarade han.

– Vi har ingen policy kring hantering av jobbmejl under semestern utan det är upp till var och en att avgöra. Det är dock viktigt att påpeka att det inte finns någon uttryckt förväntan om att man skall ha koll hela tiden, berättar Anders Olsson.

– En del mår bra av att hålla sig uppdaterade och en del mår bra av att helt koppla bort jobb-frågorna, så det finns nog inget självklart svar på vad som är rätt väg att gå, förklarar han.

Han förklarar att det dock kan finnas befattningar och situationer där det är påkallat att den anställda läser sin mejl även under semestern.

Anders Eklöf