Ockelboborna surfar allra mest i länet

I Gävleborg är det en större andel män som surfar på mobilen än kvinnor. Foto: Getty Images
Textstorlek:

Ockelbo Mobilsurfandet i Sverige har ökat med 48 procent jämfört med förra året. I Gävleborgs län är det Ockelboborna som surfar mest, i alla fall om du frågor mobiloperatören Telenor.

Mobiloperatören Telenor har gjort en undersökningen bland sina privatkunder i kommuner med mer än hundra kunder mellan april förra året och april i år.

Resultatet från undersökningen visar att det av alla tio kommuner i länet är i Ockelbo man är allra mest flitig med att surfa med mobilen.

Statistiken visar 30 procent mer mobilsurfande där än genomsnittet i länet.

Patrik Nilsson, nätexpert hos Telenor, menar att det finns två faktorer som bidrar till detta.

– Endast tjugofem procent har tillgång till bredband via fiber
i Ockelbo mot sextioåtta procent i Gävle.

– Detta tillsammans med att vi har ett bra nät för 4G-surf gör att kunderna väljer det mobila alternativet när de ska surfa, säger han.

I Gävleborgs län har mobilsurfandet ökat med 57 procent jämfört med snittet för hela landet det senaste året. Undersökningen visar även på att det finns en skillnad i hur mobil-surfandet ser ut mellan könen.

I Gävleborg surfar männen med mobilen trettiosex procent mer än vad kvinnorna i länet gör.

– Jag har själv försökt förstå detta sedan jag gjorde upptäckten men jag har ingen vetenskaplig fakta att basera på, menar Patrik Nilsson.

De flesta mobiloperatörer kollar inte närmare på vad deras kunder använder för tjänster när de surfar utan de ser bara mängden data som används.

Patrik tror dock att skillnaden i surfandet kan ha att göra med vad de båda könen konsumerar på nätet.

– Det är nog en fråga som man kan finna många intressanta förklaringar på runt köksbordet, hemma eller i -fikarummet på arbetet.

– Jag tycker dock att det är en otroligt spännande upptäckt som man skulle kunna fördjupa sig i inom beteendevetenskap och kommunikation.

Hos mobiloperatören Tre ser -statistiken inte riktigt likadan ut som hos Telenor.

När de tittar på vart det surfas mest med mobilen i Gävleborg, är det centrala Gävle och Skutskär som sticker ut.

– Vi har precis uppgraderat vårt nät med den nya tekniken 4G+ i Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo vilket innebär att hastigheten kan bli upp till dubbelt så snabb som med 4G, kommenterar Arba Kokalari som finns på pressavdelningen hos Tre.

Enligt Post- och telestyrelsens rapport Svensk Telekommarknad 2015 som kom nu i början av juni, har datatrafiken med mobiler ökat med 29 procent i Sverige sedan det föregående året.

Deras undersökning baseras på statistik från över 500 operatörer.

De fem län där det surfas allra mest med mobilen runt om i Sverige är Jämtland, Blekinge, Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

De områden där mobilen används minst till att surfa på är Gotland, Norrbotten, Västerbotten, Kronoberg och Västmanland.

Anders Eklöf