Premiär för nytt lustspel i Högbo

Emil Holmgren, Niclas Billner, Olof Edman, Siv Larsson, Andreas Modig, Sara Carlsson och Johan Persson syns på nästa veckas premiär i Högbo. Foto: Jessica Andersson
Textstorlek:

Högbo En helt ny fars har premiär i Högbo bruk nästa vecka. I föreställning kommer ett gäng käcka militärer till 1940-talets Högbo Bruk och får anpassa sig till det lugna livet i Högbo.

Mellan den 15-23 juli kommer Gamla Herrgården på Högbo Bruk i Sandviken förvandlas till en förläggning på 40-talet, för flyktingar och militärer i den nya föreställningen Giv akt på Bruket!

Bakom showen ligger teater-gruppen JV Musik & Teater. Jessica Andersson är manusförfattare och regissör till det ny-producerade lustspelet.

– Jag är militärhistoriskt intresserad, så jag har alltid tänkt att det vore väldigt roligt. Speciellt eftersom det har funnits militärer på Högbo tidigare, berättar hon.

Jessica pratade med historikern Gösta Hammar som nämnde att det kryllade av militärer på Högbo när han var barn. Hon tog sig genast till arkivet och började leta. Där var det ingen som riktigt hade snappat upp att det funnits.

Efter långt letande i arkivet hittade hon information i en gammal handbok.

Hon upptäckte att det funnits en flyktingförläggning och att det helt enkelt befann sig militärer på den gamla herrgården en gång i tiden.

Föreställningen har de jobbat fram under flera månader men det var först nån vecka innan premiären som de började sätta igång på allvar.

Musiken är klar och repetitionerna har börjat.

– Jag har inte tänkt på det, men så klart är det lite nervöst. Men det gick så bra förra året, så det kommer nog gå bra i år igen.

På scen står både nya och gamla ansikten. Några som var med på förra årets lustspel En Sommarvals, men också nytillkomna skådespelare från olika platser i landet.

– Det jag tycker är mest spännande är att få se hur roll-karaktärerna utvecklas fram och att se skådespelarna växa på scenen, berättar Jessica.

– Men också att få höra mitt manus få liv. Det är en fantastisk känsla.

Att föreställningen har fri entré har fått flera att rynka på näsan.

Åskådarna får helt enkelt välja själva vad de ska betala beroende på vad de tycker att föreställningen är värd.

– Alla får komma, uppleva och titta oavsett om man har mycket pengar i fickan eller inget alls. Kultur ska få finnas för alla.

– Många tycker det är väldigt konstigt. Vi går knappt plus, men jag tycker att det är värt.

Anders Eklöf