Startar företag på lovet

AnnaCarin Frendberg och Johanna Norrvik har sitt kök i Gamla mejeriet intill Hofors kyrka. Här lagar de all mat och kan dessutom ta emot 36 sittande gäster vid beställningar. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

HOFORS – Vi stortrivs som hemkunskapslärare, men det här är en chans vi måste ta. Det säger AnnaCarin Frendberg och Johanna Norrvik som just nu har sommarlov från sina tjänster som hemkunskapslärare på Petréskolan. Men på lovet har de passat på att starta catering och erbjuder mat och fika till slutna sällskap.

De har varit kollegor i flera år och då och då har Johnna kommit med förslag om att de ska göra något mer tillsammans.

– Kanske starta kafé eller något sånt, säger Johanna och beskriver sig själv som driven och tävlingsinriktad.

Hon beskriver AnnaCarin som mer lugn och sansad.

– Vi kompletterar varandra. Det märks ännu mer nu.

I mars fick de veta att Marianne Hellberg, som drivit cateringfirma i Hofors och Torsåker i många år, skulle sluta.

En kollega på skolan ordnade så att tjejerna fick träffa Marianne hemma i Sälgsjön.

– Hon berättade hur hon jobbar och vad hon gör och redan i bilen påväg hem började vi prata om bolagsformer, säger Johanna.

–Men när folk runt i kring oss tyckte att vi skulle starta aktiebolag blev jag lite skraj.

–Då var det tur att AnnaCarin kom in med sitt lugn och tog över.

De hade ungefär en vecka på sig att bestämma om de skulle ta över Mariannes verksamhet.

Snabbt tog de reda på så mycket de kunde om att vara företagare.

De gick även till sin chef och berättade vad som var på gång och blev lovade att schemat skulle läggas om så att de är lediga på fredagar.

– Det är då de flesta kyrkliga begravningarna är och vi har möjlighet att kunna ordna minnesstunderna, säger AnnaCarin och förklarar att det är en stor bit av verksamheten.

Den 8 juni, precis innan sommarlovet skulle dra igång, hade de sin första privata catering.

Sedan dess har de haft ungefär två uppdrag i veckan.

– Det har varit avslutningar, fester och minnesstunder om vartannat. Vi har ett fritt och väldigt varierat jobb, menar Johanna som tillsammans med AnnaCarin kommer att fortsätta som lärare till hösten.

– Vi har fått så mycket stöttning när vi bestämt oss för att dra igång. Inte minst från Marianne som har varit en otrolig mentor. Hon har visat inköpslistor, hur hon handlar och hur hon lagar sina rätter.

– Dessutom har hon tagit med oss till kyrkorna i både Hofors och Torsåker och visat hur allt fungerar.

Men även om de tagit över en fungerande verksamhet har de redan från början varit noga med att sätta sin egen prägel på det nya företaget. De har skrivit egna menyer och poängterar att de har sitt sätt att jobba på.

– Buffé och plockmat är roligast, tycker Johanna.

– Roligt med blandningen, vad vi gör spelar inte så stor roll.

– Att få helt fria händer är alltid spännande. Ett exempelvis få en summa att jobba utifrån, tycker AnnaCarin.

– Eftersom vi alltid jobbar med slutna sällskap vet vi hur många som kommer.

Trots att de är helt nystartade hinner de med lite sommarlov innan skolan startar igen.

– Vi kan turas om att vara ledig. Det är en av fördelarna med att vara två.

– En annan är att vi kan dela på sysslorna.

– Det är klart det tar en hel del tid. Vi har inte tagit så stora ekonomiska risker så om det här inte skulle fungera är det bara tiden vi lagt ner vi förlorar.