Thorbjörn Fälldin har avlidit

Bakom traktorratten var Thorbjörn Fälldin i sitt rätta element. Foto: Arkiv/Länsposten
Textstorlek:

Den tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin avled i helgen.

– Det är en stor sorg förstås, att en stor statsman gått bort, säger Magnus Svensson som är distriktsordförande i Centerpartiet Gävleborg.

– Han gjorde mycket för Sverige under sin tid som statsminister och var en bra partiledare.

Lantbrukarsonen från Ångermanland började sitt politiska engagemang i Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, där han blev distriktsordförande 1950.

1971 tog han över partiledarposten i Centerpartiet, som två år senare fick 25 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är partiets högsta resultat genom tiderna.

1976 fick Centerpartiet 24 procent i valet, och Thorbjörn Fälldin blev statsminister. Men han hade gått till val som kärnkraftsmotståndare och det gick inte hem hos de andra borgerliga partierna. En turbulent mandatperiod tog sin början.

1978 hade det gått så långt, att Fälldin måste välja mellan kärnkraftmoståndet och statsministerposten. Centerpartiet lämnade regeringen.

Fälldin bildade sin andra regering 1979, den splittrades också. Hans tredje och sista regeringen höll fram till 1982, när Centerpartiet tvingades i opposition.

– Han är den partiledare som såg till att vi nådde över 25 procent i ett val till riksdagen. Han stod upp för decentraliseringen och alla människors lika rätt och värde. Han lyfte in miljöfrågorna när inget annat parti i hela världen gjorde det, säger Magnus Svensson.

– Det går aldrig att överskatta hans betydelse.

Fälldin förlorade partiledarposten 1985. Då återvände han hem, till Ramvik i Ångermanland.

Det var också där han gick bort, på kvällen den 23 juli. Han blev 90 år gammal. Hustrun Solveig och de tre barnen med familjer är närmast sörjande.