Unika crosshojar körs till Koversta

Janne Johansson visar upp sina crossrariteter på veteranmarknaden i Österfärenbo på lördag. Foto: Privat
Textstorlek:

ÖSTERFÄRNEBO Topprenoverad åttiotvå och en halva från Husqvarna, 53-ans Husqvarna Drömbåge i ladskick  och en 400 kubikare från Husqvarna i tävlingsutförande. Det är bara några av de hojar Janne Johansson tar med sig till Veteran- och kuriosamarknaden i Koversta på lördag. 

Det finns en hel del godbitar i Janne Johanssons samling av gamla cross och motorcyklar. Han räknar snabbt och enkelt upp tio hojar som alla har minst en egen historia.

– Jag är lite nördig på motocrosshojar, säger han och beskriver att han växte upp med motorcyklar och började köra knattecross som grabb.

Han var flitig på crossbanorna som ung och några år efter att den första vågen av crosskarriär var över ”råkade” han komma över sin första veterancross.

– En Yamaha HL. Fast jag visste inte ens att det var en veteranhoj och det var en kompis som berättade att det var en ovanlig hoj.

– I dag är de otroligt populär och det görs till och med replikas på dem.

Nu blev det tävlingar i veterancross, både på hemmabanan i Årsunda och runt om i Sverige, och intresset för veterancyklarna väcktes.

Genom åren har han haft många samlarhojar i varierande årgångar på renoveringsbänken. Han har byggt, byggt om och renoverat.

– Mest Husqvarna. Jag har fastnat för dem.

Bland dem finns första 500 kubikaren. Den kom efter semestrarna 1982 och blev kallad ”åttiotvå och en halv” i folkmun.

– Den fanns ju bara halva året. Sen kom 83-orna.

I hans samling finns även riktigt gamla hojar, som den gamla 98-kubikaren från 1939 och Drömbågen från 1953, båda Husqvarna.

– Det här är lättviktare som inte är crosshojar. 39:an är registrerad och körklar men Drömbågen är orenoverad, i ladskick.

Mest historier har han om sin Matchless Metisse – 64.

– Det blir ju mycket snack med ett sånt här intresse. Alla har något att berätta, konstaterar han.

Veteran- och kuriosamarknaden avslutar Koverstaveckan i Koversta gammelby.

Motorcyklar och bilar visas upp vid sidan av nostalgimarknaden där det är vanlig loppis och en del motorprylar.

–Det är fjärde året vi kör och vill man hänga på är det bara att dyka upp på lördag morgon, säger hembygdsföreningens arrangör Lennart Larsson.