Blodbrist på klinikerna

I Gästrikland finns ingen blodbank, så många tar sina allvarligt sjuka husdjur till klinikerna i Falun eller Uppsala. Foto: Getty Images
Textstorlek:

​De senaste åren har antalet blodbanker för djur blivit fler. Men fortfarande är förråden av djurblod inte tillräckliga, enligt Sveriges veterinärförbund.
   – Tillgången på blod kan vara skillnaden mellan liv och död, säger veterinären Fredrik Ones Larsen.

Att även djur som skadar sig eller är sjuka kan behöva extra blod är kanske inte så välkänt.

De senaste åren har antalet blodbanker för djur blivit fler i Sverige, men ännu täcker det inte behoven.

– Fortfarande är behovet betydligt större än tillgången, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Framförallt är det hundar som behöver blod, i viss mån även katter.

Det kan handla om att djuren skadat sig i trafiken, blivit attackerade, fått en skärskada eller måste genomgå en större operation.

– Idag ger man istället för blod vätskeersättning när man behandlar akut sjuka djur och sådana som har blödningar, säger Johan Beck-Friis.

– Följden blir att det kan ta längre tid för djuret att återhämta sig och längre tid innan full funktion återkommer.

Tillgången på blod kan vara skillnaden mellan liv och död, framhåller veterinären Fredrik Ones Larsen.

– Även om vi testar blodet finns det alltid risker med blodtransfusioner, djuret kan bland annat få allvarliga allergiska reaktioner, säger han.

– Så när vi väljer att ge blod gör vi det för att det verkligen behövs, ofta för att patienten inte skulle överleva annars.

Han hoppas att fler djurägare vill låta sina djur bli blodgivare.

– Det är viktigt att folk vet att vi ser värdet av det här, att det kan rädda liv i en akut situation.

I Gästrikland finns det ingen djurklinik som har blodbank eller som sysslar med blodgivning.

På Anicura Falu Djursjukus i Falun har de ett trettiotal hundar registrerade som blodgivare, men ingen blodtappning för katter.

Hundarna kommer främst från trakten kring Falun och Borlänge men de har även några från Gävle, Torsåker och södra Dalarna.

– Blodbehovet varierar stort över året. Det går inte att säga riktigt vilken årstid som har störst åtgång, säger Jenny Lind som är ansvarig för blodbanken på djursjukhuset.

För nuvarande har de ingen brist på blod eller blodgivare på kliniken.

Blodet som tappas används bara hos djursjukhuset i Falun och de försöker alltid ha två påsar i sitt blodlager tillgängligt.

– Dock kan det på grund av semestrar vara lite svårare att få kontakt med våra blodgivare under sommaren varför det kan bli lite brist om vi får stor åtgång under en kort period.

 Anja Haglund/TT

Anders Eklöf