Bra säsong för kräftor

De flesta kräftorna som säljs i butik är signalkräftor. Foto: Getty Images
Textstorlek:

​Det har nyss varit kräftpremiär och många svenskar börjar sukta efter de röda skalen. 
I år blir de eftertraktade krypen dyrare, samtidigt är det ett bra år för kräftor i svenska vatten. Kanske läge att fiska själv om man kan?

De flesta bedömare tror att kräftorna i år kommer att bli dyrare än förra årets eftersom importen från Kina blivit dyrare.

De flesta kräftorna i svenska butiker kommer från Kina och eftersom efterfrågan på kräftor är större än tillgången, pressas nu priserna uppåt.

De svenska kräftorna däremot har haft en fin och varm sommar vilket borgar för att det kan bli bra fiske.

– Det ser bra ut. Förra året var det kallt i början av sommaren. I år har det varit bra fiske från början, så det blir nog ett bra år, säger Erik Karlsson, fiskare från Alberga som fiskar i östra Hjälmaren.

Fiskelyckan hänger dels på förhållandena då kräftorna växte upp för mellan tre och sju år sedan men också mycket på om djuren lyckas ömsa skal och växa till sig i det nya större skalet innan fisket börjar.

Innan det nya skalet hårdnat är kräftan inte ens beredd på jakt och går inte in i burarna.

– De som har erfarenhet vet att det bästa är att vänta en bit in i augusti. Även om kräftorna nu hunnit fått hårt skal har de inte hunnit äta upp sig, säger han.

– Allt hänger på den enskilda sjön. Förutsättningarna är olika överallt. Det kan bli för varmt, då växer det mycket vilket kan leda till syrebrist och då dör de, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Nästan alla kräftor som säljs i butiker är signalkräftor, eftersom det finns så få flodkräftor kvar.

Fortfarande finns det personer som sätter in signalkräftor i vatten där det lever flodkräftor, trots att det är förbjudet.

I år har tre larm kommit om flodkräftsvatten som smittats av kräftpest, alla i Dalsland.

 Maria Jansson/TT