Elever lär sig äta rätt och må bättre

Textstorlek:

Mindre godis, mer grönsaker och en ökad medvetenhet är resultatet av Murgårdsskolans medverkan i Skolmatslyftet – En sockersmart skola. 
I höst fortsätter satsningen, som på sikt ska göra att eleverna både äter och mår bättre. 

För tre år sedan startade Hälsofrämjandet det som skulle bli Skolmatslyftet – En sockersmart skola.

Projekt ska förbättra skolelevernas hälsa genom att utveckla skolmaten och lära eleverna att äta bättre.

Totalt nio skolor (förskolor, grundskolor och gymnasieskolor) deltar i projektet. Murgårdsskolan i Sandviken gick med 2014, som en av de första sedan det dragit igång på allvar.

Skolan i Sandviken är den första skolan utanför Stockholm som deltar.

– Vi ville från början ha med en skola även utanför Stockholm för att få spridning på projektet. Att det blev just Murgårdsskolan beror på att min syster Anette Almström arbetade där då. Vi brinner för liknande frågor, som att barn ska få möjlighet till en bra kost, och hälsa över huvud taget, säger Susanna Almström som är projektledare för Skolmatslyftet.

Murgårdsskolan har arbetat med projektet på flera sätt. Skolköket lyfte under ett års tid fram ”veckans grönsak” som presenterades med ett faktablad.

I matsalen sattes också ett sockerskåp upp som visar hur mycket socker olika produkter innehåller, och fakta från Världshälsoorganisationen om hur mycket socker våra kroppar egentligen tål.

Skolan har även ordnat flera olika projekt på temat hälsa och ett 40-tal elever har utbildats till smoothieambassadörer.

Ambassadörerna turas nu om att tillverka och sälja smoothies i skolans cafeteria. Den drivs av fritidsledarna Ola Israelsson, Helena Hammarberg och Niklas Karlsson, som för flera år sedan plockade bort de mest sockerstinna produkterna.

– Skolan tog ett eget beslutet att ta bort läsk, godis och chokladbollar, men sedan spetsades det till ännu mer i och med projektet, säger Niklas Karlsson.

Nu kan eleverna i stället köpa frukt, smörgåsar och mineralvatten, vilket verkar uppskattas.

– Det är bra med mindre socker. När jag stod och sålde smoothies kom många av mina kompisar och vill köpa, säger Shewit Mulugeta, som gick ut nian på Murgårdsskolan i våras.

Hon berättar också att hon äter mycket mer grönsaker nu, och tycker att hon blivit mer medveten om hur maten påverkar kroppen.

– Jag har lärt mig att planera måltider, och vad man ska äta och inte äta. Man kanske är lite piggare när man äter nyttigare också.

Enligt Helena Hammarberg brukar även flera av lärarna komma ut och köpa mackor av henne, i stället för att ta en kaka inne i lärarrummet.

– Så jag tror att även lärarna minskat på sitt sockerätande, säger hon.

Förra året gjorde Murgårdsskolan en utvärdering av skolmatslyftet. Den visar bland annat att eleverna äter mer sallad och mindre godis. De slänger mindre av maten i matsalen, och både lärare, elever och föräldrar har fått en ökad medvetenhet.

– Vi jobbar mycket med att tala om på föräldramötena vad vi gör. De har ett stort ansvar, säger fritidsledaren Ola Israelsson.

Fritidsledarna kommer att fortsätta sin satsning på mindre sockerrika produkter i cafeterian och betonar även vikten av att skapa en god stämning på skolan.

– Vi finns här på golvet för eleverna, och det gör att vi kan göra sådana här saker.

Projektet med att förbättra elevernas hälsovanor fortsätter nu efter skolstarten på Murgårdsskolan.

Just nu hoppas projektledaren Susanne Almström att skolan ska hitta någon som tar över det lokala ansvaret efter Anette Almström som gått över till andra arbetsuppgifter.

– Det är viktigt med driftiga människor på plats, och vi har inte riktigt fått till övergången än. Men jag vill rida på framgången och det som går bra.

– Och Murgårdsskolan har visat fantastiska resultat, säger hon.

Annika Wigö