Metallsökare rycker ut

Kära ägodelar kan återfinnas av Sveriges metallsökarförening. Foto: Getty Images/Hemera
Textstorlek:

​Sommar, bad, solkräm – och smycken som plötsligt försvinner i sanden och vattnet. Semestertider är bråda dagar för medlemmarna i Sveriges Metallsökarförening.

– Vi får in minst ett par fall i veckan, säger föreningens ordförande Robbin Ask.

Ringar, örhängen, armband och bilnycklar har en sällsynt förmåga att försvinna i badstrandssanden.

”Russinfingrar” och sololja gör att smycken lätt glider av. Då är metallsökarna redo.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan på vår hjälp. Det är fantastiskt kul att se hur glada folk blir när vi lyckas hitta deras borttappade saker, säger Robbin Ask.

Det är inte vem som helst som får ta sin metalldetektor och börja söka av stränderna.

Ansökan med beskrivning av området som ska sökas av, kartor och syftet med letandet ska lämnas in till Länsstyrelsen. I de flesta fall går handläggningen snabbt.

– Vi kan vara i gång inom ett par dagar. Vår förening har runt 170 medlemmar över hela landet och vi skaffar alla nödvändiga tillstånd. Vi växer stadigt. I snitt kommer det in en ny medlemsansökan i veckan.

Metallsökarna hittar också smycken som inte anmälts som borttappade. De lämnas oftast till polisen om inte ägarna kan spåras via graveringen.

– Många väljer att inte vara uppkopplade under semestern och anmäler sin tappade ring först när man är tillbaka på jobbet. I Tylösand tog en person tog kontakt med oss och beskrev en ring som var borttappad. Då visade det sig att vi precis hade hittat den, säger Robbin Ask.

För sitt jobb tar medlemmarna oftast tio procent av värdet på det upphittade föremålet. Det motsvarar hittelönen om sakerna lämnats till polisen.

– Vi informerar alltid om villkoren innan vi börjar leta. Men pengarna är inte det viktigaste. Man blir själv lycklig bara av att se hur lyckliga de blir när vi kan lämna tillbaka deras tappade smycken.

Urban Tjernberg/TT