Nya timrare kollar knut

Spikrakt ska det vara – en sned centimeter i starten kan göra att det färdiga huset lutar med en decimeter. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Det har varit en slitsam vecka för ett gäng timrare vid PRO:s folkhögskola. I måndags var de flesta nybörjare, men vid det här laget lär de ha fått kläm på knuttimringens grunder.

John Östblom från Hedesunda är en av dem som pluggat timring.

– Förhoppningsvis kommer man kunna göra någonting själv. Bygga en friggebod kanske. Eller laga ett härbre, det vore bra att kunna byta en stock när det behövs, säger han.

När kursveckan inleddes fanns stockar och verktyg på plats på Flottningsområdet, och det var bara för deltagarna att hugga i.

Målet är att komma igång med en enkel stuga, på ungefär 24 kvadratmeter, med en innerväg.

I det arbetet kan kursdeltagarna pröva sig fram med knuttimringens alla grunder.

När de första fyra stockarna handbilats med yxa och lagts på plats, är det avgörande momentet att få linjerna raka och vinklarna räta.

– Det spänner i träet. Om det blir lite fel nu, kan det dra iväg -ordentligt så det färdiga huset blir decimeter snett.

Sedan ska mossa användas för att täta i knutarna och mellan stockarna, och varv efter varv av timmer läggas på.

– Vissa använder gullfiber eller lin. Men det är mossa som fungerar bäst, säger John.

Dan Gavell är lärare på kursen.

Han är utbildad timrare som till vardags jobbar med många gammaldags trähantverk i det egna företaget Gysinge kulturbygg. Det är första gången han håller kurs åt folkhögskolan.

Dan tar till alla möjliga verktyg, moderna och gammaldags, för att att kontrollera att allt är rakt.

– Om man är noga i början blir det skapligt på slutet.

Att timra är en tidskrävande syssla. Det har tagit kursdeltagarna en hel dag att lägga ut de första stockarna, och kursen är bara en vecka lång.

Men så ska det vara, enligt Dans kursplan.

– Tanken är att vi ska hinna göra fem varv den här veckan. Det ska vara tolv varv innan stugan är färdig, förklarar han.

– Så om den ska bli klar kanske vi behöver ha en kurs till.

Var stugan ska ta vägen är det ingen av kursdeltagarna som har koll på. Men på Flottningsområdet kan den inte stanna länge.

I dag, lördag 6 augusti, flyttar sommarens konstutställning in i Stora järnboden. Och i september ska området användas till skördemarknad.