Pensionärer löser lärarbrist vid skolstart

Textstorlek:

Det råder brist på lärare i hela landet inför höstens skolstart. Skolorna har riktigt svårt att tillsätta vissa deltidstjänster. Nu räddar Gävle kommun upp situationen genom att anställa pensionärer.

Ungefär två veckor innan skolorna skulle börja, rapporterade SVT att det fanns över 5 000 lediga lärartjänster i landet.

I början av veckan rapporterade Gefle Dagblad att det saknas lärare i hela Gästrikland.

Då hade Arbetsförmedlingen 47 vakanta lärartjänster i Hofors, Ockelbo, Gävle och Sandviken. Gävle kommun hade 34,15 lärartjänster som behövde tillsättas, av totalt 756 tjänster i de kommunala skolorna.

Det innebär att 4,7 procent av lärartjänsterna var vakanta och det är, enligt kommunen, hanterbart.

I jakten på lärare har Gävle har tagit till många olika metoder. Högskolebesök, riktade annonser, rekryteringsträffar och informationskvällar.

Det är svårast att hitta legitimerade lärare till deltidstjänster. Men det har kommunen nu hittat en lösning på. De anställer pensionerade lärare.

I höst kommer sju pensionärer att jobba som talpedagoger, speciallärare och ämneslärare i Bergby rektorsområde.

Där ingår Björke skola, Bergby centralskola, Milbo-Varvaskolan och Trödje skola.

– Deras flexibilitet är just nu ett vinnande koncept för oss i ett rektorsområde där vi inte kan få ihop heltidstjänster, säger Pontus Andersson som är rektor för området, i ett pressmeddelande.

Fyra pensionärer ska ta hand om en grupp på 25 ungdomar som inte kan läsa och skriva på sitt modersmål.

Utbildningsnämndens ordförande Evelyn Klöverstedt poängterar att lösningen är tillfällig.

– Att rekrytera pensionerade lärare är ett sätt att hantera situationen nu, men vi måste få fler unga att välja lärarutbildningen och fler i yrkesverksam ålder att göra karriärbyte, säger hon.

– Arbetsmiljön för lärare behöver vi också arbeta ytterligare med för att få utbildade lärare att komma tillbaka till skolan.

En vecka innan var cirka 93 procent av lärarana i Gävle legitimerade.

Målet är 100 procent, men Förvaltningschefen på utbildning Gävle, Tomas Hartikainen, tror att det kommer att bli allt hårdare konkurrens om de lärare som har legitimation.

Han hoppas att kommuner kan samarbeta för att lösa problemen på lång sikt.

– Jag tror inte att någon kommun kommer att klara att lösa bristen på legitimerade lärare på egen hand, säger han.