Sommartalen duggade tätt

Textstorlek:

Tre partiledare och ett språkrör höll sommartal i helgen: Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Trots ett nytt medieklimat har institutionen överlevt och blivit tradition. Flera väljer storstäder för sina framträdanden, undantagen i år är Isabella Lövin som talade i Avesta och Jimmie Åkesson, som kommer att tala i Sölvesborg i helgen. Annie Lööf höll årets sommartal på Långholmen, visserligen utanför tullarna, men med betryggande närhet till centrum. Varför inte på hemorten Maramö i Småland?

Även om det är innehållet som avgör så ska platsen för politiska utspel inte underskattas. Symbolvärdet när partiordförandena möttes i Högfors hemma hos Maud Olofsson inför bildandet av Alliansen 2004 kan knappast överskattas.

Den tidigare M-ledaren Carl Bildt höll sina sommartal i Grisslehamn och anlände med båt. Göran Persson valde på sin tid att framträda i Björkviks Folkets park i Södermanland, vilket lockade storpublik och medier. Jag minns hur ledarskribenter och politiska kommentatorer positionerade sig inför partiledarens entré bland björkarna. Göran Perssons val av plats för sina tal visar att det går – eller åtminstone gick – att göra politiska utspel utanför storstadsområdena.

Sommartal i demokratisk anda var tyvärr inte de enda nyhetshändelserna i helgen. Bilbränder fortsätter att skaka förorter och mindre orter, inte minst i Malmö. Terror och krig skördar offer runt om i världen. Statsminister Stefan Löfven använde huvuddelen av sitt tal för att peka på skolans betydelse och lanserade ett utspel om fler platser på lärarhögskolan. Satsningen har redan kritiserats för att satsa på kvantitet i stället för på kvalitet. S-ordföranden kunde inte undgå att efter sommarens händelser markera mot terrorismen, som han betonar måste mötas med hårdhet. Samtidigt måste kampen också föras mot segregation och hopplöshet i samhället, menade han. Just integrationen var en fråga som togs upp på en rikskonferens arrangerad utanför storstädernas domäner dagarna innan helgen.

På Forum Nyköping betonade namnkunniga och kända deltagare laglydnadens betydelse för integrationen. ”Vissa värden är inte förhandlingsbara”, slog forskaren Bi Puranen fast. Andra medverkande talare höll med; som riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), Eskilstuna-imamen Abd al Haqq Kielan och Hanna Gadban, lärare, debattör, liberal muslim och kritiker av islamism och hederskultur. I den hett omtalade boken Min jihad avslöjar Hanna Gadban hur radikal islamism har fått fäste i Sverige. Hennes kritik om att unga tjejer och killar i förorterna sviks om samhället underlåter att ställa krav, är berättigad. Barnäktenskap, hedersvåld, könsstympning, påtvingad klädedräkt eller annat som strider mot svensk lag kan aldrig accepteras. I Sverige gäller lagen lika för alla, oavsett ursprung, ställning, bakgrund eller sociala förhållanden.

Kraven handlar inte om att alla ska leva som Svenssons eller anamma ”svenska värderingar”, utan om just laglydnad. Livsstilen du väljer eller vilken tro du omfattar är din ensak, så länge du respekterar lagar och medmänniskor. Kanske borde respekten för lagen ha nämnts i fler av partiledarnas sommartal? Tänk om integration är mycket enklare än vi hittills trott: Var varmt välkommen, lär dig språket, lyd lagen, punkt.

Bo Höglander