680 brev och försenad årsbok

Textstorlek:

Boken om Hedvig Ulfsparre och Per Eriksson skulle bli årsbok 2013, men materialet var så omfattande att utgivningen blev försenad.
Nyligen kom boken och den presenterades där allt började, på herrgården i Hofors. 

Han var brukspatron på Hofors bruk och bjöd hem en ”liten stackare” för konvalesens på Hofors herrgård.

Hon var Rödakorssköterska som fått förtätningar i lungorna och fick komma till Hofors herrgård för rehabilitering.

Här, på Hofors herrgård, börjar en lång vänskap och ett speciellt samarbete.

Hedvig blev kvar i Hofors och fick några år senare ansvar för renoveringen av herrgården.

Kanske var det det som väckte hennes intensiva intresse för textil och heminredning. Med stöd av Per skapade hon Sveriges största samling av textilier.

Samlingen finns idag på Länsmuseet och det är vägen till samlingen boken handlar om.

– Det känns extra roligt att presentera boken om Hedvig Ulfsparre och Per Eriksson i hjärtat av deras arbete, säger Anna Forsberg när Gästriklands kulturhistoria förening har boksläpp för praktverket Smaken och kapitalet.

Det var till henne föreningens förre ordförande, Göran Severin, vände sig med förslaget att göra en bok om Hedvig och Per.

Arbetet satte igång med flera engagerade skribenter. De hade stora mängder arkivmaterial att sätta sig in i och boken var långt i från färdig 2013.

– Gävle musei vänners brevgrupp har renskrivit 680 brev och det har varit oerhört lärorikt för alla, säger Anna Forsberg och konstaterar att det är en unik historia och ett unikt källmaterial bakom boken.

– Man skulle lätt kunna skriva ytterligare en bok, fortsätter hon och har påbörjat en bok om Hedvig Ulfsparres konsttextilier.

Boken tillägnas minnet av Göran Severin som hastigt gick bort våren 2015.