Nu skördas superbären

Christina Ståhlberg och Anders Jonsson har jobbat med havtornsodlingen i tre år och i år kan de skörda flera ton bär på sina havtornsbuskar. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Nu är det skarpt läge i havtornsodlingen hos Anders Jonsson och Christina Stålberg på Karl Jansson gården strax norr om Ockelbo.
De har den enda storskaliga havtornsodlingen i Gästrikland och nu är bären mogna att plocka.

Det har gått tre år sedan Christina och Anders planterade de första havtornsplantorna och i år räknar de med att kunna skörda i full skala för första gången.

– Förra året blev ett provår. Då fick vi 600 kilo bär, säger Christina.

– Vi var helt oförberedda på att det kunde bli så mycket bär så snabbt. Det tar fyra till fem år innan plantorna är helt -etablerade, säger Anders.

– Då kan varje buske ge uppemot 10 kilo bär.

De bor på Christinas föräldragård och här kämpade de i flera år med att bygga upp en stark besättning av Texelfår. Men när Bollnäs slakteri lades ner ville de inte låta fåren åka så långt som till Linköping för slakt så de bestämde sig för att lägga ner.

Samtidigt startade en process att göra något annat på gården. Gärna någon form av odling, men inget som konkurrerade med andra odlare.

Efter mycket funderande fastnade de för havtorn.

– Det finns inte så många odlare i Sverige, säger Christina som först mötte motstånd när hon berättade att de ville odla havtorn i Ockelbo.

– Vi fick höra att det inte går att odla på jordbruksmark eftersom buskarna ska växa i sand vid kusten.

Men i Tyskland och Baltikum finns stora odlingar på jordbruksmark och strax ovanför Timrå träffade de en odlare som hållit på i några år.

Anders och Christina bestämde sig för att satsa, men det visade sig vara svårt att få tag på svenska plantor för odling.

– Vi har inga stora plantskolor som driver upp havtorn i Sverige, säger Christina och berättar att de svenska plantor de beställde 2012 aldrig levererades eftersom de inte klarade vintern.

Istället fick de beställa sticklingar från Estland.

– Vi köpte 2 000 barrotssticklingar som vi planterade 2013.

Året efter kompletterade de med 130 plantor av svenska sorten Lotta.

Idag finns det fyra sorter i odlingarna. Både hanbuskar och honbuskar.

– Våra hanbuskar står som var sjätte, var sjunde buske i varje rad. Allt för att optimera pollineringen, säger Anders.

– Har man otur blåser det åt ”fel” håll de dagar hanarna öppnar sina kottar och släpper iväg pollen. Då blir det inga bär om man har honplantorna på fel sida.

Tillväxten på buskarna har varit mycket bra och förra året kunde de alltså provskörda för första gången.

– De bären tog snabbt slut. Vi sålde till privatpersoner och hann vara med på Bondens marknad en gång i Gävle och en gång i Sandviken.

I år är det skarpt läge och plockningen börjar i slutet på den här veckan.

Vid skörd har de hjälp av en bärsug, en prototyp som de köpt i Finland. Med den plockar de bär för bär som sugs ner i en behållare. Skördemetoden är tidskrävande, men skonsam för buskarna.

– Man kan pressa bären eller klippa och frysa grenarna, men eftersom vi är rädda om buskarna får vi plocka bär för bär, säger Christina som uppmanar till försiktighet med att klippa grenarna även på vilda bestånd av havtorn exempelvis vid Billudden som har Europas största bestånd av havtorn.

– Tänk på att busken behöver ett till två års återhämtning.

Anders och Christinas ekologiska havtorn tas omhand i den helt nya anläggningen på gården. -Efter skörd tvättas bären lätt, torkas och fryses in. Därefter vakumpackas bären innan de går till försäljning.

– Eftersom de innehåller fett kan man inte lagra dem någon längre tid. Därför måste de så snabbt som möjligt in i frysen.

Havtornen från Persbo säljs hela som de är. Målet är att nå ut med bären i dagligvaruhandeln.

– Det är verkligen ett superbär som innehåller massor med nyttigheter. A-, C-, E-, K-vitamin. Och B12 som nästan bara finns i animaliska livsmedel och som är så viktiga för veganer.

– Dessuom innehåller varje bär viktiga omegafetter.

Havtorn kan saftas och syltas som vilket bär som helst. Sedan bären pressats på saften kan skal, kärnor och fruktkött torkas till pulver som kan strös på filen eller användas som smaksättare.

Christina och Anders lägger gärna sina havtorn i en smootie med vanilj och banan.

– Havtornssylt och glass till pannkakan är också en riktig höjdare, säger Anders.