Rivstart i riksdagen

Textstorlek:

Riksdagen rivstartade med liberal turbulens, ny minister och ett märkligt uttalande av statsministern.

Avgångskraven på populära riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L) kom från partistyrelseledamoten Anna Starbrink och partiets vice ordförande i riksdagsgruppen, Tina Acketoft. Detta efter att Ohlsson flera gånger offentligt tagit avstång från partiledare Björklunds förslag, bland annat om förbud mot konfessionella friskolor.

Otydlighet skapas när ledande företrädare för ett parti går ut med skilda budskap offentligt. Efter ett utdraget krismöte tycks lugnet vara återställt. Jan Björklund, av elaka tungor kallad korpralen, biter sig fast vid ordförandeskapet, men sista ordet är sannolikt inte sagt i frågan.

I sin regeringsförklaring avslöjade Stefan Löfven att Anna Ekström tar över som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic som avgick på grund av rattfylla på sensommaren. Helene Hellmark Knutsson fortsätter på posten som minister för högskola och forskning. Något märkligt ter det sig att den ytterst meriterade Anna Ekström inte får bekläda just den posten.

Regeringsförklaringen blev lång och uppenbarligen så tråkig för en del att knäppande på mobilerna tog över i kammaren. Monica Green (S) slog på Pokémon Go i mobilen medan statsministern slog fast landets politik kommande år. Ska man skratta eller gråta?

Uppseendeväckande är regeringens lansering av en ny myndighet för jämställdhet. Det kommer ungefär samtidigt som regeringen vill lagstifta om minst 40 procent kvinnor i privata börsbolagsstyrelser.

Men varför inte börja i de egna leden? Fakta visar att det är skralt med jämställdheten i de bolagsstyrelser som politiken bestämmer över, kommunalt ägda bolag. Kanske vore det bättre att sopa rent framför egen dörr innan man stiftar lagar och tillsätter myndigheter som ska tala om hur andra ska bete sig?

Småsurt och stingsligt är statsministerns besked att han inte tänker avgå även om Alliansen blir större än de rödgröna i nästa val. I en intervju i Svenska Dagbladet gör Stefan Löfven klart att om allianspartierna vill avsätta honom måste de göra det tillsammans med Sverigedemokraterna.

Men Stefan Löfven förtiger att han själv gjort sig be-roende av SD. Nämligen i frågan om att lagstifta om kollektivavtalsliknande krav i offentlig upphandling. Socialdemokraterna hade påräknat SD:s stöd i riksdagen men när dessa deklarerade att partiet backar i frågan och kommer att rösta nej kom magsura kommentarer från S-håll. Man ska inte kasta sten i glashus, heter det.

Stefan Löfven påstår sig vilja göra upp över blockgränsen. Om det ska lyckas krävs en annan attityd och ett fräschare tonläge i det politiska umgänget.

Bo Höglander