Tvingas hålla på vapnen i väntan på licenserna

– Det blir en del pengar, säger Jörgen Andersson som måste hålla på vapnen som han sålt i butiken tills köparen har fått sin licens. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Medan jägarna väntar på licensen för nya vapen, måste jakt­butikerna hålla på de sålda vapnen.
– Det är högtryck på hösten när jakten drar igång. Då kan det bli en del pengar vi ligger ute med, säger Jörgen Andersson på en av få bu­tiker i Gästrikland som säljer jakt­vapen.

Den som i dagarna har köpt en ny studsare för att använda på älgjakten i oktober får tänka om.

Polisen jobbar för högtryck med att beta av licensförfrågningarna i Gävleborg, men fortfarande tar det flera veckor att få en licens.

Det här kan vara trist för jägarna, men för butikerna som säljer jaktvapen är det en ekonomisk fråga när de måste hålla på vapen som de redan sålt.

I Gästrikland finns enbart ett fåtal butiker som säljer jaktutrustning.

Huntyard & Berras invigde sin vapenbunker i februari förra året och säljer både nya och begagnade vapen.

– Vi värderar och köper in begagnade vapen, berättar Jörgen Andersson.

– Ofta handlar det om dödsbon där det finns flera vapen men där ingen kan ta hand om dem.

– Mest är det vanliga bruksbössor som det inte finns något värde i och som är svåra att sälja vidare. Det vi tror vi kan sälja tar vi in i butiken.

I vapenbunkern i butiken finns en hylla med de bössor som redan är sålda, men där kunden ännu inte fått sin licens och därför inte kunnat hämta sitt vapen.

– De betalar när de hämtar. Tills dess ligger vi ute med pengarna.

Jörgen Andersson menar att de mest inbitna jägarna är beredda att åka långt för att köpa rätt -utrustning. Man plockar ihop ett paket man vill ha och begär in ett pris och handlar där man får bästa priset.

– Eftersom hanteringen är olika snabb i olika delar av Sverige får vi hålla på vapnen olika länge be-roende på vart köparen bor.
I södra Sverige har det varit upp till ett halvårs väntan tidigare i år.

– I Gävleborg har det varit betydligt kortare hanteringstider, säger Jörgen Andersson som är mycket nöjd med samarbetet med polisen.

– Vi får mail ungefär en gång i veckan där de berättar hur de ligger till med hanteringen och har regelbundna träffar och går igenom nyheter, nya lagar, ändringar av blanketter och annat.

Måns Skog på XXL i Valbo är inne på samma linje.

– Hanteringen har blivit bättre. I somras var det längre väntan. Då höll vi på mycket vapen, säger han.

Varuhuset i Valbo säljer enbart nya vapen och här får kunden betala en handpenning när den bestämt sig för en bössa. När kunden har licensen kan vapnet betalas och hämtas.

– Idag är vi nog nere på ungefär en månads väntan.