Breddar med maskinfilial

Hans-Erik Zackrisson och Erik Glantz blir kollegor när Hans-Erik kompletterar lantbruket med maskinfirma hemma på gården i Nor i Ovansjö. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

NOR Lantbrukare måste ha många ben att stå på och Hans-Erik Zackrisson i Storvik är inte rädd för att testa nya saker. Nu öppnar han en maskinfilial hemma på gården i Nor i Storvik.

Det var i våras som det blev klart att Zackrissons skulle öppna filial till maskinföretaget Staffare. Företaget finns i Hudiksvall med serviceanläggningar i Bollnäs och längs Norrlandskusten.

– Jag visste att de sökte nyetablering i Gästrikland och efter att de varit hit och tittat kom vi överens om att köra igång.

I april började förberedelserna. Hans-Erik byggde om det gamla slakteriet på gården. Här blir det lager för reserv- och slitdelar till de märken som företaget har i sitt sortiment.

– Vi kommer först och främst att ha reservdelshanteringen. Grejerna kan hämtas här ellerlevereras ut på plats när det är möjligt.

På gräsplan nedanför Hans-Eriks hus står traktorer och redskap uppradade för visning.

– Det som finns i Bollnäs ska finnas i Storvik. Man ska kunna komma hit och titta på grejerna, säger Erik Glantz som ansvarar för försäljning till lantbruk.

Han är stationerad i Bollnäs, men med en ny filial i Storvik kommer han att finnas i Gästrikland två dagar i veckan.

– Det blir färre bönder och maskinfirmor kvar i Gästrikland. Vi tror att närheten är viktig, att det finns nära koppling till lantbruket när vi jobbar.

Startskkottet för den nya filialen gick för ett par veckor sedan med en maskinvisning.

– Det kommer att bli fler visningar, men tanken är att grejerna ska finnas på plats här för visning och provkörning hela tiden, säger Erik.

Zackrissons gård i Nor är ett ekologiskt familjejordbruk med skog och odling som Hans-Erik delar med systern Birgitta.

Sonen Erik går sista året på Alnarp och till våren kommer han hem och ska in i verksamheten på allvar.

– Vi gör satsningen tillsammans och jag försöker hitta en bredd som Erik kan jobba vidare på, säger Hans-Erik som är nyfiken och har en drivkraft att testa nya idéer.

Därför skaffades en oljepress till gården för några år sedan och numer levereras kallpressad rybs- eller rapsolja till restauranger och finkrogar.

– Numer bara dunkvis, buteljering tar för mycket tid. Berglunds bageri är de enda som har oljan på flaska.

Ärtor finns också med i odlingen. De duger fint till ärtsoppan, men eftersom det är svårt att konkurrera med gårdar i söder blir Zackrissons ärtor oftast djurfoder.

De senaste två åren har det funnits grisar på gården och de har kalasat på både ärtor och presskakorna från oljepressen.

– I år blev det inga grisar eftersom vi satsade på maskinbiten, men det funkade bra med grisar och de finns med i planerna för framtiden.