Jonna ger varmt i vinter

Textstorlek:

​– Snart kommer jag väl inte in själv, säger Jonna Delin Heljeberg och plockar bland klädkassarna i sin lägenhet på 24 kvadratmeter.
Här sköter hon sin insamling Varm i vinter till nyanlända och andra behövande.

Hon är van, hon har gjort det förr.

I november förra året, när -Sverige precis öppnat sin famn för människor på flykt, startade hon tillsammans med kompisen Moa Johansson insamlingen ”Varm i vinter”.

De gick sista året på Praktiska Gymnasiet i Gävle och gjorde insamling, planering och affärsplan, som ett projektarbete i ämnet entreprenörskap.

Efter en vecka hade de 300 medlemmar på den nystartade Facebooksidan ”Varm i vinter”. Klädkassarna började strömma in i det rum på skolan som rektor upplåtit till dem.

– Vi blev överraskade över att så många ville vara med och hjälpa. Vi hade avsatt tre timmar varje onsdag till att arbeta med insamlingen, men det höll ju inte.

Med stor hjälp av Matakuten och Returen gick det insamlade, barnkläder och leksaker, främst till behövande i Gävle med omnejd, och vid jul delade man ut -särskilda julklappar.

Men ryktet om insamlingen spred sig och klädpaket skickades också till Hälsingland och Stockholm.

– Behovet var så stort. Jag minns särskilt en tjej i Stockholm som var höggradvid och inte hade någonting, knappt ens egna kläder, och hon blev så lycklig när hon fick ett paket med babykläder och det första kramdjuret till sin baby.

– Rektorn stod för portot!

Insamlingen avslutades inte förrän i maj i år och hon har kvar kontakten med flera av familjerna som fick paket.

För projektet i skolan fick hon högsta betyg och tilldelades ett stipendium.

I år driver du det här ensam, hur orkar du?

– Jag kan ju inte låta bli. Det är både kul och mycket jobb, men man känner att man gör något bra. Bara för att inte media fokuserar på de nyanlända just nu tror kanske folk att allt är löst.
Så är det ju inte. Behovet finns kvar.

Hon plockar lite i kassarna på golvet, blir jublande glad över en tomtedräkt till baby.

– Min bästa kompis pappa har en lokal på Brynäs som jag kanske kan låna, säger hon. Jag ska titta på den nästa vecka och där finns det tillgång till tvättmaskin också.

För det är viktigt att ge hela och rena kläder, ”kläder man skulle kunna ta emot själv”. Nytt för i år är att man samlar in både baby/barn- och vuxenkläder.

– Varma kläder, vinterjackor, overaller, skor… och blöjor! säger hon och betonar att hjälpen från släkt och vänner betyder mycket.

Vad driver dig?

– Jag har varit engagerad i frågor kring orättvisor sen jag var liten, de har alltid funnits i min vardag. Mycket genom mormor som gjorde många välgörenhetsresor, bland annat till Bolivia.

– Jag blir berörd och känslomässigt engagerad av allt som händer, jag bara måste göra något när jag kan, eftersom jag kan. Det kanske kan verka som en pyttegrej, men alla kan göra något.

I framtiden vet hon att hon vill arbeta med människor och -hjälpande i någon form.

– Jag kommer att fortsätta med ”Varm i vinter”, vart jag än tar vägen. Det här har blivit min grej och är det bästa jag gjort!

Sanna Wikström