Mer än snack krävs för förbättrat företagsklimat

Bättre kommunikation, fler företagsbesök och kortare beslutsvägar är något som samtliga gästrikekommuner måste jobba med för att klättra på rankingen över företagsklimatet i landets kommuner, menar Lotta Pettersson på Svenskt Näringsliv. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Gävle på 252:a plats, Ockelbo på 232:e plats, Sandviken på 226:e plats och Hofors – länstbäst – på 143:e plats i Svenskt näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.
– Nu måste det bli lite verkstad i kommunerna, tycker Lotta Pettersson, organisationens regionchef i Gävleborg.

– Titta på Solna kommun. De toppar rankingen för nionde året i rad. Gör ett studiebesök, uppmanar Lotta Pettersson som tycker att kommunerna i Gästrikland behöver rycka upp sig och lyfta det usla företagsklimatet i länet.

– I Solna är det snabba puckar. Politiker och tjänstemän har ett snabbt internt arbete kring företagarfrågor i kommunhuset och kan ge snabba besked till företagarna.

– De jobbar tillsammans med företagen för att snabbt få ut utlandsfödda i jobb eller att starta egna företag. Det ger fördelar för företagen, integrationen och i slutändan kommunen.

Lotta Pettersson tror att gästrikekommunerna har goda intentioner att förbättre företagsklimatet, men att det är för mycket onödigt krångel.

– Det är mycket snack och lite verkstad kring de frågor som kommunerna kan påverka. Politiker och tjänstemän är inte samspelta och beslutsvägarna för långa. Dessutom måste kommunerna bli bättre att återkoppla till företagen.

– Om det är svårt att svara på en fråga, ring upp företagaren och förklara varför. Återkoppla. Håll kontakten, uppmanar hon.

Hon menar att det finns goda exempel på nära håll. Bland annat Hofors som klättrat snabbt i rankingen.

Hofors har jobbat långsiktigt med näringslivsfrågorna och lyft ut dem i en egen organisation, Entré Hofors, där företagarna är i majoritet i styrelsen.

– Näringslivschefen har varit företagare och kan gå direkt till kommunalråd eller kommunchef med en fråga. Kommunalråd och kommunchef gör företagsbesök minst en gång i veckan.

– Det har tagit tid i Hofors, men de har hittat ett sätt att jobba som fungerar för både kommunen och företagen.

Gävle har ett helt annat arbetssätt.

– Där är det för långa beslutsvägar. Näringslivschefen borde ha direktkoppling till kommunledningen, tycker Lotta.

– I Gävle är det upp till bevis för allianspartierna. Smekmånaden är över nu. De måste ut och träffa företagare, kommunicera sin handlingsplan och lära sig att se företagare som kunder, precis som medborgare är kunder.

I Sandviken vill hon gärna se att man släpper på attityden att man ”kan bäst själv” och ser de goda exempel och den potential som finns.

– Sandviken är bäst i länet på att lyfta Ung företagsamhet, men sedan tappar de bort ungdomarna. Kommunen behöver verkligen att de här ungdomarna stannar eller kommer tillbaka och startar företag.

– De borde jobba med företagsamhet redan i förskolan och intressera sig mer för bredden av företag och inte bara de som jobbar för Sandvik.

– En näringslivsstrategi är på gång, men de har inte återkopplat till företag och organisationer som var med på mötet i våras. Vad händer? Berätta!

Precis som Hofors, klättrar Ockelbo i rankingen.

– Där glömdes näringslivet bort när fokus lades på prinsförlovning och Wij trädgårdar i några år. Nu är de på gång igen och har fördelen av att de kan ta cykeln från kommunhuset ut till många av företagen.