Mindre vård i Hofors

Regionen ska rösta om att ta bort hälsocentralen i Hofors ur listan på valbara hälsocentraler. Foto: Arkiv​
Textstorlek:

Verksamheten på hälsocentralen i Hofors är reducerad tills vidare. Det saknas läkare, distriktssköterskor och arbetsterapeuter. Det blir längre väntetider och patienter kan hänvisas till andra hälsocentraler.

Hofors Din hälsocentral drivs av Region Gävleborg. Det är också regionen som meddelar att det kommer vara lägre bemanning där ett tag framöver, och förklarar det med att flera sjuksköterskor sagt upp sig på kort tid och att det har varit svårt hinna rekrytera ny personal.

Det saknas också fysioterapeuter, läkare och sekreterare.

På hälsocentralen kommer akut vård, barn samt de äldre som är mest sjuka att prioriteras.

Det innebär att återbesök kan komma att avbokas, väntetiderna bli långa och att de som har lätt att resa kan skickas till andra centraler i Gästrikland. Patienter ska i första hand kontakta en rådgivningssköterska på hälsocentralen, eller ringa till Vårdguiden på 1177 för att få rådgivning.

För att lösa situationen letar regionen nya sköterskor, och har rekryterat hyrsköterskor för en period.

Regionfullmäktige ska den 26 oktober rösta om huruvida hälsocentralen i Hofors ska undantas ur hälsovalet.

Om den inte är med där, kan hoforsborna ändå gå på hälsocentralen. Men den behöver inte uppfylla samma krav på öppettider eller särskild personal som andra hälsocentraler.

Syftet med det är att regionen ska kunna hitta alternativa lösningar för hur hälsocentralen ska kunna hållas igång.

– Med största sannolikhet blir det så. Men det är inte det sista ordet och det kanske kommer påtryckningar från allmänheten också, säger regionrådet Patrik Stenvard (M) till Arbetarbladet.

När hälsocentralen i Hofors kan gå för full fart igen är oklart. Enligt Region Gävleborg ska det komma nya sköterskor under november månad.