Politiker mot vintertid

Textstorlek:

30 oktober är det vintertid, alltså normaltid. Det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen. Men att vintertiden är normaltillståndet betyder inte att det är rätt, tycker bland annat Mathias Sundin (L), riksdagsledamot.

– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, säger han.

Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att slopa vintertiden helt. Miljöpartiet är det enda partiet som säger att de har frågan som partilinje. I år verkar politikerna extra trötta på mörkret och fem motioner har lagts – fler än på hela 2000-talet.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss nämnvärt, men det blir viktigare att försöka vara aktiv.

– Här i Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor, säger han.

Under mörka dagar kan blått ljus från skärmar blir störande för sömnen i högre utsträckning. Därför bör man undvika skärmar en timme innan man går och lägger sig, säger Christian Benedict.

Att Sverige ensamt skulle kunna införa en ny normaltid förefaller osannolikt.

Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid, för att underlätta transporter mellan de olika länderna. Men Mathias Sundin tycker inte att det borde få stå i vägen för en svensk sommartid året runt.

– Riksdagen kan säga ”vi vill göra detta” och försöka få med EU och annars får vi väl göra det själva, säger han.

 Lydia Farran-Lee/TT