Prisas för nytänk till lastbil

Textstorlek:

​Utbildning lönar sig och för Danny Nygårds blir examensarbetet dubbelt lönsamt. Det gav honom både en anställning och pris från Sveriges ingenjörer.

Under förra våren kom Danny Nygårds i kontakt med Zetterbergs Industri i Östervåla.

Företaget gör påbyggnader till lastbilar och hade föreslagit ett examensjobb som Danny antagit. Men samma dag som han kom dit fick han veta att de hade en annan uppgift där de behövde en verklig lösning.

–  Den nya uppgiften blev mitt exjobb. Det kändes invecklat i början eftersom jag inte var -hemma på alla de prylar som finns i företaget.

Dannys uppgift blev att ta fram en ny utformning för att koppla på en dumperkorg på en lastbil.

– Inget helt nytt koncept men ett nytänk för att lösa kopplingen med företagets nya dumperkorg, förklarar Danny som arbetade fram en ny lösning med detaljer kring befintlig stödram och funktion kring vändskivan.

Enkelt uttryck fixade Danny en snabbkoppling så att man enkelt kan koppla bort dumperkorgen och istället koppla på exempelvis en trailer på lastbilen.

För det får han Wimanska priset 2015 som delas ut av Sveriges ingenjörer för bästa examensarbete på en högskoleingenjörsutbildning. Totalt var tio examensarbeten nominerade till priset som ger Danny 50 000 kronor. Bland annat Marcus Englund och Simon Sahlström Moen från Högskolan i Gävle. Danne Nygårds är född i Ockelbo och visste tidigt att han ville jobba med något teoretiskt. Men att det skulle bli en ingenjörsutbildning var inte självklart förrän han började utbildningen för drygt fyra år sedan.

Efter tre år på naturvetenskapligt gymnasium ville han inte fortsätta plugga, utan fick jobb på sin brors företag. Där körde han skogsmaskin i mer än tre år.

När företaget omformades försvann hans tjänst och han blev tvungen att tänka till. Han frågade sig själv på allvar vad han ville jobba med.

Svaret blev att han vill jobba med något praktiskt och helst inte plugga mer än tre år.

Valet föll på maskinteknisk utbildning på högskoleingenjörsprogrammet i Uppsala.

– Det passade mig bra och mitt intresse för maskinteknik har växt med utbildningen, säger Danny.

Idag jobbar han som konstruktör för nyutveckling och för bättringar samt med arbetsorderberedning på företaget där han gjorde sitt prisade examensarbete förra våren.