Reflexjakt i Torsåker

Precis bredvid billyktorna står barnen med sina nya reflexvästar. Därifrån ska de tala om hur många figurer, med och utan reflex, som rör sig längs vägen. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

TORSÅKER
– Jag såg 18 figurer. Jag tror det var alla, säger William Landin som var på reflexjakt i Torsåker när Bilkåristerna och NTF visade hur mycket, eller lite, man ser i mörkret.

20 barn plus ett drygt 10-tal föräldrar kom för att vara med på Hofors-Torsåker Bilkårs årliga mörkerkörning med reflexjakt.

– Vi bjuder in alla barn från förskoleklass till årkurs tre. Framför allt för att visa hur viktigt det är att använda reflex, säger Anna-Lena Holmstrand som startar kvällen med en genomgång av trafikvett för barn.

De barn som varit med förr vet vad som väntar och tjuter av förtjusning när Anna-Lena tar fram ett ägg och släpper i golvet för att visa hur viktigt det är att använda cykelhjälm.

Men kvällen handlar framför allt om vad som syns eller inte syns i mörker.

Ett drygt tiotal bilar med barn och föräldrar kör i karavan från skolan till Pålsbovägen där Bilkårens medlemmar riggat en siktsträcka i ett möte mellan två bilar.

Där ska barnen titta efter ett antal personer som rör sig mot barnen som står bredvid en bil med påslaget halvljus. Några av figuranterna har reflex, andra inte.

– En bra reflex syns på 125 meters håll när man sitter i bilen med halvljuset på, berättar Anna-Lena.

– Men har man mörka kläder och inga reflexer syns man i bästa fall på 20 meters avstånd från bilen.

Nu i november ökar dödsolyckorna med fotgängare. Nästan hälften av alla dödsolyckor med fotgängare inträffar mellan november och januari, de flesta i december.

Kvällens höjdpunkt kommer när barnen får åka en sträcka med bil för att leta efter figurer i vägkanten.

– Vi har ett helt gäng med seriefigurer längs vägen, säger Mariann Olsson. Nu gäller det att räkna hur många det är.

Bilarna med barn och föräldrar släpps iväg en och en och kör sakta längs den slingrande vägen.

Den första figuren, Bamse, är lätt att upptäcka med alla reflexer, men andra seriefigurer har inga reflexer och är svårare att hitta.

– Vi har fått många olika svar, men många av barnen hittade alla 18 figurer.

Agnetha Brolin