Snabba ryck när gym ska flyttas för akut förskola

Det är tungt och komplicerat att flytta ett gym, påpekar Tussen Formgren som är ordförande i Ockelbo atletklubb. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

OCKELBO Den 21 november ska en ny förskola öppna på Gäverängeskolan. Då ska Ockelbo atletklubbs gym vara flyttat till Rabo. Föreningen får bara några veckor på sig, sedan kommunen överrumplats av akut många barn.

När kommunstyrelsen 27 september beslutade om den nya förskolan i Gäverängeskolans källare, kom atletklubben i kläm.

Deras gym ligger i ett gammalt skyddsrum i källaren. Förskolan ska inte in i deras rum, men kommunen måste se till att obehöriga vuxna inte rör sig på förskolan.

Först tänkte kommunen stänga av korridoren utanför gymmet.

– Vi skulle inte komma åt dusch och toalett utan att gå runt huset, det funkar ju inte, säger Tussen Formgren som är ordförande i Ockelbo atletklubb.

Istället föreslog kommunen en flytt till Raboskolan.

– De ringde en fredag och vi tittade på lokalen. Den behöver fräschas upp, sa vi. Veckan efter var det bestämt att vi ska flytta dit.

Kommunen har redan börjat fräscha upp gymnastiksalen.

– Vi målar lite, lagar någon vägg. Det är inga större åtgärder. Vi vet inte vad det kommer att kosta och har inte satt någon sluttid, men hoppas att gymmet kan flytta in i november, säger David Hedman som är teknisk chef på Ockelbo kommun.

Atletklubben har länge letat efter nya lokaler. Gymmet är trångt, mörkt och dåligt ventilerat. Planen är att flytta till kombihallen som hockeyklubben bygger.

– Men det är flera år kvar innan den blir färdig. Nu måste vi mellanlanda på Raboskolan, och det är mycket jobb att flyta ett gym, säger Tussen.

Dessutom är det bråttom. Den 21 november är det inskolning på förskolan som ännu inte finns.

Brådskan beror på att ovanligt många barn ska börja förskolan. 2015 föddes många barn, samtidigt som många asylsökande kom till kommunen.

– Men att vi vet hur många som föds, betyder inte att vi vet hur många som behöver barnomsorg året efter. Vi kan bara ana, säger förskolechef Pia Holmström.

– I våras såg vi att det skulle bli trångt redan i augusti. Då blev det bråttom.

Kommunen beskrev läget som akut, och började leta lösningar. I september stod valet mellan Gäverängeskolan och tillfälliga baracker, så kallade paviljonger.

– Paviljonger är kostsamma med indragning av el och vatten, hyra och så vidare. Pengar som försvinner. Att rusta på Gäverängeskolan kostar mindre och investeringarna blir kvar, säger David Hedman.

Förskolan blir, liksom gymmets flytt, tillfällig. Kommunen planerar fortfarande att bygga en stor central förskola inom några år.

Atletklubben jobbar på att lösa flytten. De har fått ett kostnadsförslag från företaget Nordic gym som monterat maskinerna på gymmet, och kan flytta dem på tre dagar. Förslaget har lämnats in till kommunen.

– Vi har fått in någon offert, men vi har inte bestämt hur vi ska hjälpa till med flytten. Det är mycket att flytta och det kommer ta tid, säger han.

Atletklubben hoppas på en smidig lösning.

– Det är klart att barnen ska vara här, ifred från obehöriga. Och det blir skönt att flytta. Men det blev allt lite tokigt, och väldigt bråttom, konstaterar Tussen.