Snickare Årets köttbonde

Mats och Liv Andersson i Simeå är årets nötköttsföretagare i Gävleborg och prisas för utvecklingen på gården. Foto: Lovisa Jonasson Svenn
Textstorlek:

​Om en månad är det Köttriksdag på Gotland. Där kan Mats och Liv Andersson utses till Årets nötköttsföretag i Sverige.

Häromdagen uppvaktade LRF Gävleborg Mats och Liv hemma på gården i Simeå som ligger intill Ljusnan strax norr om Orbaden. De har utsetts till årets nötköttsföretagare i Gävleborg.

Motiveringen till utmärkelsen är bland annat att gården är ett föredöme för hela lantbruket.

– Gården har utvecklats på ett jättefint sätt, säger Maria Jonsson, distriktsordförande för LRF Gävleborg när hon överlämnar blommor, diplom och present till företagarna.

Det råder extremt god ordning på Mats och Livs gård och det var en av kriterierna för årets pris som helt riktat in sig på dikoföretag med växtkraft.

Gården ska vara ”uppvisningsbar”, men företaget ska också ha utnyttja gårdens resurser på ett optimalt sätt och med tydligt lönsamhetsfokus.

Företaget ska ha utvecklatskontinuerligt och utökat sin produktion av dikor.

Precis det har Mats och Liv gjort.

För 14 år sedan var gården ett litet företag med endast ett fåtal djur. Idag är det ett större och framgångsrikt lantbruk med 45 dikor.

Genom alla åren har Mats haft som målsättning att kunna leva helt och fullt på verksamheten och inte behöva jobba som -snickare. Det målet har han nått.

Han och Liv driver företaget så att de kan ta ut lön för sitt arbete och därmed leva av gården. I och med det uppfyller de även kriteriet om att företaget ska bedrivas med god lönsamhet.

Att fokus för årets nötköttsutmärkelse ligger på företag med dikor, det vill säga köttkor som producerar kalvar, är att LRF vill uppmärksamma flaskhalsen i att få fram mer svenskt nötkött, nämligen tillgången på kalvar.

Efterfrågan på svenskt kött har ökat, men samtidigt har antalet mjölkgårdar minskat.

Utan mjölkgårdar får man fram färre kalvar som kan gå till köttproduktion.

Enligt LRF kommer ungefär 65 procent av det svenska köttet från mjölkproduktionen.

När kalvarna minskar har köttbranschen uppmanat köttbönderna att betäcka sina kvigor istället för att skicka dem till slakt.

Hur det går för Mats och Liv i Simeå, om de blir årets nötköttsföretagare i Sverige, avgörs av Svenska köttföretagen, LRF och Sveriges nötköttsproducenter som utser vinnaren på Köttriksdagen i Visby den 9–11 november.