De ska lyfta Hofors föreningsliv

Elisabeth Medin och Åsa Wallin sköter Hofors ideella föreningsservice, där 25 föreningar är medlemmar. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

HOFORS
De samlar in nomineringar till Idrottsgalan, lockar barn att bowla och fixar fakturor. Hofors ideella föreningsservice vill hjälpa hela föreningslivet. 

Dessutom ska de fixa ett bibliotek med sportutrustning – så snart Jordbruksverket ger klartecken.

För ett år sedan startade Hofors ideella föreningsservice, föreningen som ska hjälpa andra föreningar med administration.

Det kan till exempel handla om fakturering, bokföring eller att marknadsföra arrangemang.

– I höst har vi hjälpt bowlingklubben med Fun Bowl, där barn får prova att bowla. Vi informerade alla i klass 2 till 6. Kommunens integrationsenhet hjälpte oss att översätta informationen till flera språk så att alla förstod, berättar Åsa Wallin.

– Första kvällen kom det 45 barn. De bara vällde in!

Föreningsservicen är en ideell förening där både privatpersoner och föreningar är medlemmar. Föreningarna kan köpa tjänster i form av arbetstimmar.

Den största finansiären är Hofors kommun, som i år har gått in med 400 000 kronor.

Som motprestation ska föreningsservicen marknadsföra Hofors som idrottskommun, vara ett nätverk i föreningslivet, samordna och administrera projekt. De ska också jobba med Bessemerfesten och Idrottsgalan.

Idrottsgalan ordnas ideellt av Galagruppen. Föreningsservicen administrerar galan och sköter bland annat nomineringarna, som redan börjat ramla in.

Dessutom har föreningsservicen ett Leaderprojekt på gång. En del i det är att ordna ett sportotek, ett bibliotek för utlåning av idrottsutrustning.

– Vi tänker samla in begagnad utrustning, och komplettera om något saknas. Det behövs nog fler fotbollsskor i storlek 37 än i 41, men det löser vi efter behov, säger Elisabeth Medin.

En annan del i projektet är att inventera föreningars stora saker.

– Tält, snöplogar, bajamajor, släpvagnar… Sådana saker ska vi föra in i ett register, så att det blir lätt för föreningarna att låna av varandra, säger Åsa.

I projektet ingår också att arrangera fler prova på-dagar, översätta information till flera språk, med mera.

En viktig del är att ordna en lokal där föreningar kan ha sammanträden. Där ska finnas teknisk utrustning att låna och skåp att förvara saker i.

Leader Gästrikebygden gav klartecken i juni, men projektet har inte kommit igång. Jordbruksverkets slutgiltiga godkännande har inte kommit än.

– Deras handläggning skulle ta tre månader. Vi vet inte vad som har hänt, säger Åsa.

– Vi drog igång och började förhandla om lokal. Beställde kata-loger med skåp. Men vi vågar inte börja förrän vi har allt svart på vitt, säger Elisabeth.

I väntan på Jordbruksverket jobbar de vidare med föreningarna i Hofors och Torsåker.

Den första december ordnar de en träff på Folkets hus. Där kan föreningar få information, och själva informera om vilka aktiviteter och tävlingar de planerar för nästa år.

Bland annat Gävleborgs idrottsförbund är med. De ska informera om ekonomiskt stöd.

– Men det är inte bara till för idrottsföreningar! Många tror det, men så är det inte. Alla föreningar är välkomna, säger Åsa.

Ebba Pettersson