En populist i Vita huset

Textstorlek:

Världens största demokrati har valt: Donald Trump flyttar in i Vita huset. USA:s nya president ska nu bemästra en djupt splittrad nation som han lovar att ena. Det faktum att en affärsman utan politisk erfarenhet lyckats erövra presidentposten utgör en dyrköpt läxa för det politiska etablissemanget i USA: Underskatta aldrig en motståndare!

Det hjälper föga att vinnaren visade sig förbindlig och statsmannamässig i sitt segertal – och till och med berömde Hillary Clinton för hennes insatser för landet.

Med lögner, förtal och bisarra utspel har Trump piskat upp stämningar som ingen trodde var möjliga i världens största demokrati.

Det stämmer till eftertanke, men visar också att amerikanska arbetarväljare – som traditionellt röstar demokratiskt – känt sig svikna av demokraterna efter år av industrinedläggningar, stillastående reallöner och allmän krisstämpel. Här finns en av flera förklaringar till Trumps seger.

Hillary Clinton, som förutspåddes ha segern som i en liten ask, blev alltför förknippad med det politiska etablissemanget och sittande administration. För många som röstade på henne utgjorde hon ”det minst dåliga” alternativet.

Att hon uppskattades bland väljare med latinamerikanska rötter och hos afroamerikaner räckte inte för att krossa glastaket. Hatet och hånet som riktades mot henne i valrörelsen har sannolikt påverkat väljare.

Som om de inrikespolitiska utmaningarna inte vore nog har USA:s nye president en rad utrikespolitiska problem att tackla. Islamiska staten (IS) ska förgöras, det är ett uttryckligt löfte från Trumps sida. Hur ska det gå till när Syrienkriget fortsätter med oförminskad styrka?

Ett chockat Europa, där börserna störtdök på onsdagens förmiddag, väntar spänt på att se hur USA:s engagemang i världen blir. Vad händer med solidariteten i Nato med en isolationistisk Donald Trump som överbefälhavare i USA? Handelspolitiken ska stramas åt och importvaror förses med amerikanska tullar. Den internationella klimatkampen kan komma att haverera. USA:s vägval får global påverkan.

Världsvid är även populismen som kan klä sig i både vänster- och högerpaltor. Exemplen Venezuela (vänster) och Ungern (höger) har tidigare visat att populister tyvärr både kan erövra och behålla makten. I Frankrike, Ungern, Sverige och Storbritannien marscherar populistiska partier fram i opinionsmätningar och val. Och nu i USA.

Demokrati är tyvärr ingen garanti för att förnuft, frihetliga strävanden och respekt segrar.

Nu gäller för frihetsvänner att behålla huvudet kallt, hjärtat varmt och stå upp för okränkbara värden.

Bo Höglander