Kommunen satsar 15 miljoner på landsbygden

Gävles landsbygd ska utvecklas för 15 miljoner på tre år, lika mycket som det kostade att bygga en ishall i centrum. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Gävle
Hamrångebygden, Hedesunda och Forsbacka får dela på fem miljoner kronor om året i minst tre år. Kommunen vill utveckla landsbygden enligt de boendes behov. 
Hur mycket utveckling man får för 15 miljoner är oklart. På Brynäs räckte det till en ishall.

Satsningen ska dra igång den första januari 2017. Den ska pågå i tre år och kan, om det behövs, förlängas med ett fjärde år.

Enligt Margaretha Wedin, centerpartistiskt kommunalråd i Gävle sedan första oktober, är det en viktig satsning för landsbygden.

– De som bor där har samma upplevelse som vi – det är lätt hänt att man har fokus på Gävle kommun centralt. Med en särskilda satsning vill vi sätta ned foten och visa att nu blir det fokus på hela Gävle, säger hon.

Margaretha Wedin sitter i satsningens styrgrupp tillsammans med Jörgen Edsvik (S) och andra ur kommunledningen.

De ska börja med anställa projektledare, som i sin tur ska samla in idéer, tankar och behov i orterna och informera kommunen om detta.

Vet ni inte vad som behövs på Gävles landsbygd?

– Jo, det kommer in många förslag på stort och smått. Men vi behöver se vad som kan göras ganska snabbt, och vad som är större och kräver mer pengar och planering. Med satsningen kan vi få en samlad syn på det här, med struktur och ordning, säger Margaretha Wedin.

Kommunen säger sig bland annat vilja bygga mer, ta till vara på företagande, förbättra kollektivtrafiken och skapa förutsättningar för en stimulerande fritid.

Det ska de göra på tre orter under tre år, för totalt 15 miljoner kronor.

Det är lika mycket pengar som det enligt Gavlefastigheter kostade att bygga en ishall på Brynäsvallen i centrala Gävle, under perioden april–oktober 2014.

Är inte det här väldigt lite pengar?

– Om vi upptäcker större saker som kräver mer pengar och planering, får vi istället plocka in dem in den ordinarie budgeten och väga dem mot andra satsningar där. Man får parera på det viset hela tiden.

Ska ni utveckla en ort i taget, eller delar orterna på de fem miljonerna årligen?

– Det har vi inte tänkt ut än, och vi ska inte bestämma det heller. Vi ska lyssna och ta in synpunkter. Vi vet inte hur pengarna ska användas, men vi vet att de ska användas utanför centrala Gävle.

Hur gör man om man vill föra fram synpunkter om sin ort?

– Då ska man göra en ordentlig beskrivning av vad man vill. En bra beskrivning ger större chans att det genomförs. Gå gärna ihop med andra, så att vi ser att fler har samma synpunkt. Satsningarna ska tillkomma bygden, inte enskilda personer.

Margaretha Wedin hoppas också att satsningen ska förbättra förutsättningarna för företag på landsbygden, så att det blir fler jobb på orterna.

I förlängningen hoppas hon på ett lyft för hela Gävle kommun.

– Ett övergripande mål är att man ska kunna bo, verka och vara på i hela Gävle kommun. Och då menar jag verkligen hela. Just den här satsningen är inte så stor, men det är en början, säger Margaretha Wedin.

Ebba Pettersson