X-ing testar egen riksdag med landsbygdsfokus

Textstorlek:

LÄNET
En landsbygdsriksdag i miniformat. Så tänker sig länsbygderådet X-ing den konferens som inleds i Järvsö idag på morgonen.

–Tanken föddes i samband med att riksorganisationen Hela Sverige ska leva hade landsbygdsriksdag i Sandviken 2014, säger Helena Näslund.

Hon är ansvarig för höstmötet som i vanliga fall är en heldag med mötesförhandlingar, planering och eventuellt föredrag.

– Vi tänkte att vi behöver ha en årlig landsbygdskonferens och ville göra något större av det. Att vi borde ha ett möte som på-minner om landsbygdsriksdagen. En rejäl samling för alla landsbygdsentusiaster i länet.

– Som läget är på landsbygden behöver vi verkligen den här typen av möte, säger Bo Martin Karlsson som är kassör i X-ing med kansli i Sandviken.

– En del orter har drabbats hårt av att service försvinner, menar han.

Årets möte hålls på Folkets hus och i Alpbyn i Järvsö. Det inleds nu på morgonen och är det första i sitt slag.

Mötet pågår i två dagar och börjar med ett samtal mellan författaren och debattören Po Tidholm, politikern Eva Lindberg som är Regionstyrelsens ordförande och Elin Bogren som är verksamhetschef för kooperativet Fixarna i Hamrånge.

De ska diskutera om det finns någon nytta i landsbygdsutvecklingen i Gävleborg eller om det ”är lika bra att sluta drömma”.

Senare idag hålls en öppen samling där politiker och lokala utvecklare ska ge en verklig bild av länets möjligheter.

Ikväll blir det fest och tid för informella samtal och i morgon fortsätter konferensen med bland annat diskussion om hur, vem och med vad Hela Sverige ska leva och länsbygderådet ska arbeta.

Precis som vid landsbygdsriksdagen ska också en del goda exempel visas upp.

– Det är därför vi har det här första mötet i Järvsö, de är otroligt duktiga på landsbygdsutveckling. Det händer mycket i det här området just nu, säger Helena Näslund.

Vad beror det på?

– Det vet de inte riktigt själva. De vet inte varför unga välutbildade kvinnor väljer att flytta hem nu. Men det gör de och de här kvinnorna tar tag i saker och det händer mycket kring dem som flyttar tillbaka.

Några exempel från Järvsö lyfts fram och personer från orten kommer att ge sin bild av vad utvecklingen beror på.

I morgon eftermiddag avslutas den första länsriksdagen med formella mötesförhandlingar. Bland deltagarna i X-ings landsbygdskonferens finns representanter för utvecklingsgrupper, byråd, föreningar, kommuner, regionen och länsstyrelsen från hela länet.

– Idén är att alla medlemmar och alla som är intresserad eller involverad i landsbygdsutveckling ska vara delaktiga i att ta fram idéer och resultat.

– Det här är första gången och deltagarna får avgöra om en årlig landsbygdskonferens är ett bra sätt för oss i Gävleborg att jobba på.

Agnetha Brolin