Åksjuka i ny verklighet

Pokémon Go drar in spelaren i en annan värld. Teknikföretagen kallar det för förstärkt verklighet. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Många tror på och vill ha en självkörande bil. Men med följer nya problem – åksjuka och behov av piller.
En annan IT-trend kan vara en robotchef.

Telekombolaget Ericsson släpper sin årliga trendrapport, författad Michael Björn och Rebecka Cedering Ångström. Två trender syns: Genomslag för artificiell intelligens (AI) och virtuell verklighet.

– Vi kommer att få se förändringar av hela verklighetsbegreppet, säger Michael Björn, chef för Ericssons Consumerlab.

Spelet Pokémon Go är en form av förstärkt verklighet (AR). Det går ut på att jaga små monster i gatumiljön. Spelarna samlas på gator och torg och träffade likasinnade. Också sociala nätverk som Twitter, Facebook och Instagram styr människor till att prata mer med likasinnade än med meningsmotståndare. Det ger en ensidig bild av världen och påverkar våra bilder om verkligheten.

Många, drygt hälften av de tillfrågade i webbpanelen, skulle kunna tänka sig glasögon som lyfter fram faror och tar bort störande element runt omkring dem.

– Mycket av det här kommer att påverka vår syn på verkligheten, säger Michael Björn.

Artificiell intelligens är en annan trend. 35 procent av de tillfrågade skulle vilja ha en AI-rådgivare på jobbet. En av fyra skulle vilja ha en ”robot” som chef. Men många befarar att AI-robotar tar över jobben.

Rapportförfattarna påpekar att den nya tekniken kommer att skapa nya jobb.

Frågan är om trenderna bara är science fiction, eller önsketänkande från ett telekombolag.

– Vissa av de här trenderna kan komma fortare än man tror, säger Rebecka Cedering Ångström.

Många företag utvecklar självkörande bilar. 65 procent av de tillfrågade i undersökningen skulle vilja ha en sådan. Som en kon-sekvens ser tre av tio framför sig ett ökat behov av åksjukepiller.

– Om våra bilar blir ett rullande vardagsrum så uppstår vissa utmaningar, säger Michael Björn.

Även årets julklapp VR-glas-ögon kan göra dig illamående.

 Olle Lindström/TT