C-kvinnor synade Bryssel

Länets Centerkvinnoordföranden samlade i EU:s parlamentsbyggnad i Bryssel.​
Textstorlek:

​Länets centerkvinnor har varit på studieresa till Bryssel för att titta närmare på EU-parlamentet. Sex av de 19 kvinnorna är eller har varit ordföranden för lokala avdelningar i Gästrikland.

– Syftet med resan har varit att öka kunskapen och medvetenheten om hur EU fungerar.

– Och inte minst hur arbetet i Bryssel påverkar Gävleborg på både regional och kommunal nivå, säger Helena Wikström från Torsåker.

Hon är distriktsordförande för Centerkvinnorna i länet och fick agera reseledare för gruppen.

Resan startade i Gästrikland och Hälsingland en torsdag och på fredagen väntade ett späckat program.

Bland annat besöktes parlamentsbyggnaden där Fredrick Federleys stab tog emot.

– Vi har fått väldigt bra hjälp av hans stab att boka våra studiebesök, säger Helena och berättar att Martin Andersson och Natali Isaksson från staben bland annat berättade om Centerns arbete i parlamentet.

Det blev förstås besök i den gigantiska plenisalen samt möte med ALDE (Alliance of Liberals and Demokrats for Europe Party) som är den grupp som Centerpartiet ingår i parlamentet.

Vidare fick gruppen träffa Central Sweden som är en ideell förening som bevakar regionens intressen i EU. Här samarbetar regionerna för Gävleborg, Dalarna och Örebro län.

Trots brett program hann gruppen från länet även se sig om i Bryssel. Lördagen var fridag.

–  En bonus var att få se Bryssel i julskrud med bland annat ljud- och ljusspel vid Grande Place.

Innan hemresan på söndagen passade de på att hålla en intern konferens med planering inför kommande år. Utbildningsplan och verksamhetsplan spikades.

Alla avdelningsordföranden hade bjudits in att delta i resan. Det finns 20 lokala avdelningar, varar tre i Gästrikland; Hamrånge, Hofors-Torsåker och Österfärnebo.

– Alla kunde inte åka, så för att fylla upp platserna har vi bjudit in några seniorordföranden att vara med. Så vi var totalt sex Centerkvinnor från Gästrikland.

Berit Olsson från Österfärnebo och Gully Wikström var med som seniorordföranden.

Övriga från Gästrikland var Berit Östlund från Hamrånge, Agneta Lennartsson från Österfärnebo, Ayser Bayraktar från Valbo samt Helena Wikström som även är ordförande i Hofors-Torsåkers centerkvinnoavdelning.

Agnetha Brolin